Cum pregatesti motocicleta pentru un drum lung – recomandări utile

Autor: ProMotor 24 iun. 2022 Utile
Cum pregatesti motocicleta pentru un drum lung – recomandări utile

Un motociclist bun nu trebuie să fie neapărat și un mecanic bun. Însă poți identifica și rezolva o problemă mult mai ușor dacă înțelegi cum funcționează motocicleta ta și la ce ar trebui să fii atent. Orice mică defecțiune se poate resimți în modul în care reacționează aceasta și este foarte important ca partenera ta de călătorie să fie în stare impecabilă.

Pentru a fi sigur că totul merge ca pe roate într-o călătorie lungă, trebuie să îi acorzi o atenție deosebită înainte de plecare. Iar dacă îți poți aranja un mini atelier la domiciliu, iată câteva lucruri importante pe care trebuie să le verifici și câteva piese pentru motocicletă la care să fii atent.

Anvelope și jante

Verifică presiunea anvelopelor cu un manometru și caută semne de deteriorare, uzură sau cuie. Atunci când umfli cauciucurile trebuie să respecți indicațiile din cartea tehnică a motocicletei pentru că presiunea din roți afectează consumul, stabilitatea și controlul acesteia. Dacă ai de gând să pleci la drum însoțit, verifică dacă presiunea în roți recomandată se schimbă. În cazul utilizării jantelor cu spițe, inspectează spițele pentru a te asigura că nu sunt rupte sau slăbite. Trebuie să acorzi atenție și benzii de jantă care, aflată într-o stare necorespunzătoare, poate fi penetrată de spițe cauzând distrugerea camerei de aer.

Frânele și accelerația

Funcționarea perfectă a frânelor și a accelerației poate face diferența între un accident și o tragedie evitată în ultimul moment. Accelerația trebuie să funcționeze fără blocaje, lin. Pentru a verifica frânele, trage maneta și apasă pedala. Acționează frânele pe rând, mai întâi pe cea din față și apoi pe cea din spate, pentru verifica dacă funcționează cum ar trebui.

Luminile și oglinzile

Verifică stopul, poziția spate și farul. Probează luminile atât pentru faza lungă, cât și pentru faza scurtă. Aranjează-ți oglinzile astfel încât să reflecte o bucată din braț și din umăr și ai grijă să fie curate.

Uleiul de motor

Consumabilele pentru motocicletă sunt ușor de schimbat și previn deteriorarea pieselor mai importante și mai costisitoare. Înlocuiește uleiul atunci când capătă culoarea neagră sau maro închis și după fiecare iarnă. Eviți astfel înlocuirea rulmenților cu mult înainte de vreme.

Lanțul de transmisie

Pe lângă verificarea presiunii din anvelope, ajustarea lanțului este una dintre cele mai importante acțiuni pe care trebuie să le faci. Lanțul de transmisie trebuie uns periodic, iar înainte de plecare verifică-i cu atenție tensiunea și caută dacă are urme de rugină. Fiind o piesă moto esențială, lanțul motocicletei trebuie schimbat împreună cu pinionul și foaia chiar dacă acestea nu prezintă urme vizibile de uzură. Dacă lanțul a fost folosit cât să se deterioreze, cu siguranță întregul kit trebuie înlocuit pentru a evita deteriorarea prematură a noului lanț.

Cabluri, șuruburi și piulițe

Verifică dacă există cabluri de comandă desfăcute și asigură-te că toate sunt bine unse. Cablurile nu trebuie să prezinte defecte, fire de sufa rupte sau încâlcite. Lovește încetișor cu o cheie pentru a verifica șuruburile și piulițele. Din cauza vibrațiilor acestea pot fi desfăcute sau chiar căzute.

Într-o călătorie de lungă durată sau într-o țară străină, nu știi ce poate merge rău. Recomandabil înainte de un drum lung este să faci o inspecție tehnică aprofundată la un service. Și după ce te-ai asigurat că motocicleta ta pleacă pregătită, nici tu nu poți rămâne mai prejos. Uneori nu te poți baza doar pe noroc și dacă motocicleta ta se strică în mijlocul pustietății, s-ar putea să ai nevoie de câteva lucruri în plus. Un kit de supraviețuire pentru neprevăzut include: un cuțit sau un briceag cu lamă bună, o busolă dacă rămâi fără GPS și o lanternă frontală care să-ți lase mâinile libere în cazul în care ești nevoit să te ocupi de reparații la motocicletă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide