Cum redobândești certificatul de înmatriculare reținut de Poliție

Autor: George Cristea acum 2 ani Utile

Reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii de către polițiști reprezintă  consecința unei abateri grave de la regulile Codului Rutier. Iată cum redobândești certificatul de înmatriculare reținut de Poliție.

Intră în Galeria FOTO

Potrivit Codului Rurier, polițiștii pot dispune reținerea certificatului în principal pentru defecțiuni tehnice în măsură să pună în pericol siguranța circulației și pentru lipsa Inspecției Tehnice Periodice (ITP). Desigur, sunt și alte situații, iar Codul Rutier are nevoie de toate literele alfabetului, cu excepția ultimelor două, pentru a descrie toate situațiile în care polițiștii pot dispune reținerea certificatului de înmatriculare. Dacă nu credeți, citiți articolul 112 din OUG 195/2002.

Indiferent de litera din alfabet care descrie abaterea în Codul Rutier, este important de reținut că redobândirea certificatului de înmatriculare se poate face doar după verificările tehnice corespunzătoare care să ateste că motivul suspendării a încetat. Aceste verificări se pot face, potrivit legii, exclusiv la reprezentanțele teritoriale ale RAR.

Dacă certificatul de înmatriculare a fost reținut pentru defecțiuni tehnice, după remedierea problemelor semnalate, vehiculul trebuie prezentat la una dintre reprezentanțele teritoriale ale Registrului Auto Român. În urma verificării subansamblelor/sistemelor la care au fost constatate defecțiuni, dacă se constată remedierea deficiențelor, reprezentantul RAR va menţiona acest lucru pe originalul dovezii înlocuitoare a certificatului de înmatriculare.

Dovada înlocuitoare pe care a fost aplicat respectivul înscris permite redobândirea certificatului de înmatriculare de la biroul teritorial al DRPCIV.

Cum redobândești certificatul de înmatriculare dacă a fost reținut pentru lipsa ITP?

În situația în care motivul reţinerii certificatului de înmatriculare a fost expirarea valabilității inspecţiei tehnice periodice, verificarea tehnică pentru redobândirea talonului se efectuează, de asemenea, doar la o reprezentanță RAR.

În conformitate cu prevederile legale actuale, unui autovehicul cu inspecția tehnică periodică expirată i se suspendă automat și înmatricularea în sistemul informatic al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Astfel, mașina nu mai are dreptul să circule pe drumurile publice, iar recomandarea noastră este să o transporți cu ajutorul unei platforme auto la reprezentanța RAR pe care ai ales-o pentru efectuarea ITP.

În momentul în care te prezinți cu mașina la reprezentanța RAR, trebuie să ai asupra ta dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare (în original), Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV, de asemenea, în original) și actul de identitate.

Pentru operațiunile necesare redobândirii certificatului de înmatriculare nu este necesară efectuarea unei programări la RAR în prealabil.

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide