Cum să cumperi simplu jante pentru orice maşină

Autor: ProMotor 26 apr. 2022 Utile
Cum să cumperi simplu jante pentru orice maşină

Indiferent de maşina pe care o conduci, de puterea motorului şi de caracteristicile tehnice ale mărcii respective, aceasta nu îşi va putea demonstra capacitatea maximă de rulare, dacă manifestă probleme la nivelul roţilor.  Roţile reprezintă singurul punct de contact dintre un  vehicul şi  zona carosabilului.

Puterea generată de motor este transferată prin sistemul de transmisie către roţi. Se produce astfel  fenomenul de fricţiune, roţile începând să ruleze şi să pună în mişcare întreaga maşină. În această configuraţie, orice disfuncţionalitate sau neregulă manifestate la nivelul roţilor vor diminua atât puterea şi siguranţa maşinii, cât şi abilităţile tale de şofer, astfel că este obligatoriu ca roţile să fie adaptate strict caracteristicilor şi nevoilor maşinii tale, să fie de calitate superioară şi în stare foarte bună de funcţionare.

Clasificarea roţilor şi componentele acestora

Ca notă definitorie, roţile deţin rolul principal şi unic în  procesul de rulare al maşinii pe şosele, astfel că nu se permit abateri în configuraţia, componentele şi calitatea acestora. În acelaşi timp, importanţa acestora se împarte echilibrat în funcţie de destinaţia pe care o au, existând astfel roţi motoare, îndeplinind funcţia de element motor şi de susţinere, roţi de direcţie, servind ca element de ghidare şi de susţinere, roţi combinate, care îndeplinesc simultan funcţiile roţilor motoare şi ale celor de direcţie, precum şi roţi de susţinere, îndeplinind doar funcţia de susţinere, cu un consum de energie cât mai mic, necesar în procesul de rulare.

O roată reprezintă un cumul de componente, fiecare deţinând roluri foarte bine definite. În configuraţia generală, o roată deţine o parte rigidă şi una elastică. Partea rigidă este compusă din jantă, butuc şi  elemente de legătură între butuc, jantă şi capac. Partea elastică este reprezentată de anvelopă.

Rolul jantelor

Jantele deţin un rol estetic importat în design-ul general al maşinii. Însă, principala lor caracteristică este aceea de  părţi componente ale roţilor, care permit ataşarea anvelopelor, astfel încât motorul să îşi poată transfera puterea pe carosabil. Jantele transferă putere de la butuc către anvelope, asigurând astfel deplasarea maşinii. Volumul de energie creat depinde  de cât de mare este janta, raportat la puterea generată de motor. Astfel, jantele deţin un rol esenţial în capacitatera motorului de a-şi demonstra puterea prin forţa de rulare, în acelaşi timp, de calitatea şi caracteristica jenţilor depinzând, aliniamentul maşinii, unghiul de fugă, frânarea şi  accelerarea, dar şi calitatea şi siguranţa călătoriilor.

Jantele şi părţile componente

Janta reprezintă componenta roţii pe care se montează anvelopa. Există jante adânci, specifice autoturismelor de tonaj mic şi mediu, şi jante plate, destinate maşinilor de tonaj mare. Janta este realizată din mai multe părţi componente. Partea care  asigură structura roţii, vizând în acelaşi timp şi aspectele legate de  design, este cea exterioară, denumită paianjen.  Janta exterioară reprezintă diametrul extern al roţii, luat în calcul atunci când se stabileşte dimensiunea unei roţi. Cilindrul central este reprezentat de golul din mijlocul roţii, acoperit, în principiu, de elemente de decor care marchează logo-ul fabricantului.

Discul jantei este partea centrală situată în jurul cilindrului din mijloc, aici fiind poziţionate găurile prezoarelor. Acesta se prinde pe butucul roţii, iar spiţele  sunt structurile care unesc discul cu marginea jantei, având un rol foarte important în stabilirea forţei şi greutăţii jantei. Orificiul pentru supapă este necesar în procesul de introducere a aerului în anvelope, supapa propriu-zisă fiind fabricată din metal sau cauciuc.

Din ce sunt fabricate jantele

Pe lângă faptul că jantele sunt variate în funcţie de dimensiuni şi caracteristici, acestea se deosebesc şi prin natura materialelor din care sunt fabricate. Există jante din oţel, caracterizate printr-un design simplu, jante din aliaj, cel mai des abordate, precum şi jante din fibră de carbon, extrem de rare şi indicate maşinilor de curse, datorită greutăţii foarte reduse şi rezistenţei crescute.

Alegerea jantelor

Este bine de ştiut că există modele  jante pentru orice masina, însă este foarte important să ştii de ce trebuie să ţii cont atunci când îţi alegi jantele potrivite maşinii tale. Înainte de a-ţi cumpăra jantele, este necesar să ţii cont de faptul că modelul ales trebuie să fie compatibil maşinii tale. Pentru a întruni această condiţie, este necesar să se ia în calcul diametrul jantei şi  lăţimea acesteia, reprezentată de măsurătorile spaţiilor din faţa şi din spatele janteri, respectiv distanţele de la linia de centru până la marginea exterioară şi interioară. De asemenea, este foarte importantă dimensiunea cilindrului central, modelul prezoarelor şi diametrul bolţurilor.

Ulterior, alegerile ţin de preferinţele tale, alegând modul de construcţie al jantelor şi design-ul acestora în funcţie de ceea ce îţi doreşti pentru maşina ta. Jantele din aliaje de aluminiu sunt  cel mai des abordate, însă trebuie să ştii că există varii metode de construcţie prin care se obţine o jantă. Există jante obţinute prin forjarea aluminiului, jante realizate  prin turnarea în diferite modalităţi a  metalului topit într-o matriţă, precum şi jante obţinute prin aplicarea procedeului de curgere a metalului topit într-o matriţă, urmând a fi modelat sub presiune, fiecare procedură atrăgând după sine anumite caracteristici legate de rezistenţa şi durabilitatea jantelor.

Alege-ţi jantele, simplu şi practic

Este posibil ca aceste date tehnice să fie greu de gestionat, astfel că JANTA.RO  îţi vine în ajutor, nu doar cu o ofertă foarte mare de modele de jante, produse sub semnătura grupului Alcar, lider  în domeniul fabricării şi distribuirii de jante aftermarket, ci şi cu o modalitate nouă şi unică în România,  respectiv configuratorul virtual 3D. Cu ajutorul configuratorului,  îţi poţi comanda jantele potrivite, fără a fi expert în mecanică şi fără a fi necesar  să cunoşti toate datele tehnice ale maşinii tale, fiind suficiente marca, modelul, motorizarea şi anul fabricaţiei.

Astfel, vizitând site-ul beneficiezi de consiliere de specialitate, însă poţi avea acces şi la configuratorul virtual 3D care va filtra pentru tine toate opţiunile, generându-ţi rezultatul final, respectiv anvelopele compatibile 100% maşinii pe care o conduci. În acelaşi timp, grafica virtuală 3D te va ajuta să vezi în timp real cum arată produsele selectate, deja montate pe maşina ta.

Această opţiune te va ajuta să decizi  mult mai uşor dacă acestea sunt jantele  potrivite maşinii tale.  Profesioniştii în domeniu nu întârzie să te surprindă şi cu alte beneficii, punându-ţi la dispoziţie posibilitatea de a alege livrarea direct către un service partener, din cele 250 din întreaga ţară,  acolo unde tu va trebui doar să îţi duci maşina pentru a-i fi montate jantele. Plata pentru toate serviciile,  se va face online, pe site. Astfel, chiar dacă datele tehnice pot reprezenta o problemă pentru tine, profesioniştii îţi vin în ajutor, găsind pentru maşina ta jantele 100% compatibile şi transportându-le direct către service-urile unde se va efectua montajul, tu  trebuind doar să selectezi datele când poţi merge cu maşina la service-ul cel mai apropiat de locaţia ta.

Când se schimbă jantele

Orice tip de jante prezintă două caracteristici esenţiale, respectiv durabilitatea şi rezistenţa. Însă oricât ar fi de solide şi calitative, acestea pot fi supuse deteriorării prin fisurare, crăpare, îndoire sau plesnire. Acestea sunt contextele care obligă schimbarea jantelor. De asemenea, vei schimba jantele dacă acestea nu sunt compatibile cu maşina, un context care va genera probleme la accelerare şi frânare, va acţiona asupra puterii motorului, va influeanţa calitatea rulării roţilor  şi va pune în pericol şoferul, ocupanţii maşinii şi participanţii la trafic.

Pentru ca maşina ta să ofere tot ceea ce poate pe şosea, atunci trebuie să te asiguri că îi montezi jantele perfect compatibile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: Janta.ro



Comentarii
Inchide