Cum să îți schimbi singur roțile mașinii: Instrucțiuni pas cu pas

Autor: Cristian Agatie 09 oct. 2020 Utile

Sezonul rece bate la geam, iar în curând va sosi timpul schimbării anvelopelor cu cele de iarnă. Dacă ai deja două seturi de roți, vei putea să eviți cozile de la vulcanizare și să faci chiar tu schimbarea de sezon. Iată cum să îți schimbi singur roțile mașinii.

Intră în Galeria FOTO

Este greu de crezut, dar cei mai mulți șoferi nu au făcut o pană de cauciuc niciodată în viața lor. Avansul în domeniul anvelopelor și dispariția camerelor a dus practic la dispariția penelor de cauciuc. Cele mai multe mașini nici nu mai au roți de rezervă, cu toate că sfatul nostru este să configurați una dacă aveți posibilitatea – vă va salva în anumite situații extreme. În aceste condiții, instrucțiunile pentru schimbarea roților se pot dovedi de ajutor pentru cei care nu au făcut acest lucru niciodată.

O situație tipică în care v-ar fi utile aceste informații este atunci când aveți două seturi de roți – unul de vară și altul de iarnă, iar schimbarea acestora o faceți singuri, evitând astfel cozile de la vulcanizare. Pentru că – toată lumea știe – un român adevărat este acela care amână schimbarea anvelopelor până în momentul în care cad primii fulgi de zăpadă, după care toți dau fuga la vulcanizare să facă schimbul de anvelope. Am văzut cu toții în fiecare an cozile de sute de metri care se formează în fața service-urilor de roți, nu vreți să vă pierdeți timpul acolo.

Cum schimbi roțile mașinii ca să eviți cozile de la vulcanizare

Cele mai multe mașini au în portbagaj sculele esențiale pentru a duce la bun sfârșit această operație. Acestea sunt cricul și cheia pentru prezoanele roților. Dacă mașina este dotată cu prezoane antifurt, cheia acestora este, de asemenea, necesară. Aceste scule sunt, de regulă, ascunse în compartimente aflate în aripile roților din spate sau sub podeaua portbagajului. Mult mai ușor de utilizat decât cricul oferit de producător este un cric hidraulic, pe care-l poți cumpăra din magazinele auto.

Înainte de a începe operația de schimbare a roților, este important să verifici în manualul mașinii care sunt punctele de rezistență din zona pragurilor, în care se poate monta cricul. Acestea sunt în număr de patru, câte două pe fiecare laterală a mașinii. Poziționarea cricului în aceste puncte este extrem de importantă, în caz contrar pragul nu oferă suficientă rezistență, iar zona se va deforma sub greutatea mașinii.

Cum schimbi roțile: Ce să faci înainte de a ridica mașina pe cric

Scoate din mașină lucrurile inutile, pentru a o ușura cât mai mult. Dacă roțile au capace din plastic, îndepărtează-le. La fel vei face cu capacele din plastic care protejează prezoanele la unele modele. Imobilizează mașina cu frâna de parcare și cuplează prima treaptă a cutiei de viteze (sau poziția P a cutiei automate), pentru a-i asigura stabilitatea în timpul în care mașina este ridicată pe cric. Dacă mașina este în pantă și nu o poți muta pe o suprafață plană este obligatoriu să blochezi roțile cu pietre sau cărămizi. Apoi slăbește puțin prezoanele roților. Vei putea aplica mult mai ușor forța necesară atunci când mașina este cu toate roțile pe sol decât atunci când roata este suspendată.

Cum dai jos roata unei mașini

După ce ai poziționat corect cricul ținând cont de sfaturile de mai sus e timpul să ridici mașina pe cric. Acest pas este la fel de simplu pe cât pare, chiar dacă extinderea suspensiei va face ca operațiunea să fie mai lungă decât te-ai fi așteptat.

Odată ce roata s-a desprins de sol, este momentul să desfaci complet prezoanele roților. Începe cu cele de jos și lasă la final prezonul care este în poziția cea mai de sus. În caz contrar, roata se poate desprinde în momentul în care vei desface ultimul prezon. De regulă, în acest moment roate se poate scoate ușor, dar nu e obligatoriu. În cazul în care janta este blocată pe butuc, o lovitură ușoară cu piciorul în anvelopă ar trebui să o elibereze.

Cum montezi roata nouă

Ca regulă de bază, montarea roții se face la fel ca și demontarea, dar în ordine inversă. Pune roata pe butuc aliniind orificiile cu cele ale butucului. Înșurubează prezoanele și strânge-le cu mâna până la capăt – nu folosi cheia la acest pas. Dacă opun rezistență, înseamnă că alinierea nu e perfectă, iar operația trebuie reluată după ce ai manevrat ușor roata în jurul axului roții. Nu forța, pentru că riști să strici filetul prezoanelor.

Odată prezoanele înfiletate complet, acestea pot fi strânse cu cheia. Dacă roata are patru prezoane, după strângerea primul prezon se strânge cel opus. Apoi se trece la cel de lângă el și se repetă procesul. La roțile cu cinci prezoane, strângerea se face la fiecare al doilea prezon, până când toate sunt bine strânse. Nu trebuie exagerat cu strângerea, cheia oferită de producător este proiectată astfel încât să asigure o forță de strângere rezonabilă. În cazul în care strângerea se face cu altă cheie trebuie ținut cont că o strângere exagerată a prezoanelor poate duce la ruperea acestora.

După strângerea prezoanelor, mașina poate fi coborâtă de pe cric. Faceți această operațiune lent, astfel încât roata să coboare lin pe sol. Odată mașina eliberată de pe cric, este timpul să mai strângeți o dată prezoanele după indicațiile de mai sus. Dacă aveți ocazia, faceți acest lucru cu o cheie dinamometrică cât mai curând posibil. Vă va scuti de neplăceri mai târziu, prevenind ruperea prezoanelor și ușurând demontarea acestora în caz de necesitate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide