Cum se atașează corect vinieta pentru taxa de drum

Autor: ProMotor 22 feb. 2020 Utile

Vinieta reprezintă dovada pentru plata taxei de drum în mai multe țări din Europa. În unele țări, regulile pentru lipirea vinietei pe parbriz sunt extrem de stricte. Iată cum se atașează corect vinieta pentru taxa de drum.

Vinieta se atașează pe interiorul parbrizului după ce a fost îndepărtată folia de protecție. Locul indicat pentru lipirea acesteia trebuie respectat ad literam, în caz contrar riscând amenzi importante. Cel mai adesea, vinieta trebuie lipită în partea superioară a parbrizului, pe partea șoferului, sau pe mijloc, în spatele oglinzii retrovizoare.

Austria, până nu demult una dintre țările cu cele mai stricte reguli în ceea ce privește locul în care se lipește vinieta, a relaxat aceste reguli. Potrivit ASFINAG, compania care emite vinietele în Austria, vinieta poate fi lipită la fel de bine „sus, jos, stânga, dreapta sau în centru” . Practic, trebuie doar să fie lipită pe parbriz și să fie perfect vizibilă din exterior.

Puțini știu că nu doar mașinile au nevoie de o vinietă, ci și motocicletele. În cazul acestora, lipirea vinietei se face la loc vizibil, pe o componentă a motocicletei care este greu sau imposibil de demontat, așa cum este rezervorul sau furca.

Cum se îndepărtează vinieta?

Pentru a nu produce confuzie, ar trebui ca vinietele expirate să fie îndepărtate de pe parbriz. Pentru o îndepărtare ușoară, vinieta se îndepărtează începând de la unul dintre colțuri. O racletă specială ajută mult în acest caz.

Dacă vinieta este greu de îndepărtat, cea mai bună soluție este să fie umezită cu apă și apoi să fie curățată cu o cârpă moale. Adezivul cu care este lipită vinieta este solubil în apă, astfel că îndepărtarea ar trebui să fie simplă după ce vinieta este umezită. Pentru rezultate optime, nu se îndepărtează vinieta când temperaturile sunt scăzute, ci doar la căldură. Vara, după ce mașina a stat o perioadă în soare, este cea mai bună ocazie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide