Iarnă în Europa: Află tot ce trebuie să știi în materie de reguli și restricții

Autor: ProMotor 28 oct. 2021 Știri auto
Iarnă în Europa: Află tot ce trebuie să știi în materie de reguli și restricții

În timpul iernii, o excursie în Europa este fermecătoare, fie ca mergi la ski, la băi sau ai treabă și ești nevoit sa te deplasezi cu mașina iarna. Pentru a face acest lucru în siguranță atât pentru dvs., cât și pentru portofel și pentru a evita amenzile, trebuie să fiți echipat corespunzător cu anvelope care respectă reglementările aplicabile în vigoare în țările prin care vă așteptați să conduceți, deoarece regulile se pot schimba o data cu trecerea  graniței.

Cei de la E-pneu au studiat si va fac mai jos o prezentare generală a obligațiilor și interdicțiilor referitoare la anvelopele de iarna, de care trebuie să țineți cont când intrați pe teritoriul fiecărei țări prezentate mai jos.

Așadar, să începem:

AUSTRIA

Obligația de a folosi anvelope de iarnă cu marcaj de  M+S si fulg de nea in pictograma de munte(3PMSF) sau lanțuri este obligatorie  în prezența condițiilor de drum de iarnă pentru toate vehiculele sub 3,5 tone, în perioada 1 noiembrie – 15 aprilie a anului următor. Dacă ignorați această obligație, ați putea suferi o amendă de la 60 de euro si care ar putea ajunge până la 5.000 de euro dacă puneți în pericol siguranța celorlalți participanți la drum. Există zone în care accesul este interzis, cu excepția vehiculelor dotate cu echipament de iarnă (lanțuri antiderapante) . Obligația de a folosi lanțuri de zăpadă, care urmează să fie montate pe toate roțile osiilor motoare, poate fi indicată prin semne specifice. Anvelopele de iarnă trebuie să fie montate pe toate roțile și să aibă o banda de rulare de minim 4 mm, în timp ce lanțurile de zăpadă, care trebuie să fie omologate ÖNORM V 5117/5119, pot fi montate pe roțile motrice în caz de gheață și zăpadă. Anvelopele All Season sunt considerate anvelope de iarnă, cu condiția să fie marcate M+S si fulg de nea in pictograma de munte(3PMSF)

BELGIA

Nu există reguli generale în Belgia; se are în vedere utilizarea lanțurilor de zăpadă în caz de gheaţă sau zăpadă pe suprafața drumului.

BULGARIA

Utilizarea obligatorie a anvelopelor de iarnă, în cazul condițiilor de drum de iarnă cu marcaj M+S și 3PMSF cu banda de rulare de cel puțin 4 mm, este valabilă în perioada 15 noiembrie – 1 martie.

CROAŢIA

In perioada 15 noiembrie – 15 aprilie se aplica obligația de a folosi anvelope de iarna cu marcaj  M+S cu banda de rulare de minim 4 mm pe rotile motoare.

CEHIA

Obligația de a folosi anvelope de iarna cu banda de rulare de minim 4 mm adâncime si cu marcaje M+S, M.S. sau marcajul M&S se aplică: de la 1 noiembrie până la 31 martie în caz de gheață sau zăpadă.

DANEMARCA

În Danemarca nu există o legislație generală cu privire la anvelopele de iarnă. Anvelopele cu crampoane pot fi montate în condiții climatice speciale și numai de la 1 noiembrie până la 15 aprilie a anului următor.

ESTONIA

Utilizarea obligatorie a anvelopelor de iarnă  cu marcaj  M+S si cu adâncimea benzii de rulare de cel puțin 3 mm se aplică de la 1 decembrie până la 1 martie, dar poate fi prelungită din octombrie până în aprilie dacă condițiile meteorologice o impun. Lanțurile de zăpadă pot fi montate pe drumurile acoperite cu zăpadă.

FINLANDA

Obligatorie montarea anvelopelor de iarna cu marcaj  M+S si cu adâncimea benzii de rulare de cel puțin 3 mm la toate autovehiculele, de la 1 noiembrie până în ultima zi a lunii martie. Perioada este prelungită în Laponia, unde obligația începe la jumătatea lunii octombrie până la sfârșitul lunii aprilie. Din 30 noiembrie 2024, va fi obligatorie montarea anvelopelor și cu marcajul 3PMSF.

FRANŢA

Aceasta este cea mai importantă noutate a acestui an: începând cu 1 noiembrie și până pe 31 martie, în regiunile alpine (42 de departamente) și în unele tronsoane indicate prin indicatoare specifice sunt obligatorii anvelopele de iarnă cu marcaj  M+S sau cu 3PMSF. În cazul încălcării acestor reguli, vehiculul va fi blocat și puteți fi amendat cu minim  135 de euro.

GERMANIA

Utilizarea anvelopelor de iarnă sau all-season cu marcaj  M+S plus simbolul 3PMSF – este obligatorie în cazul condițiilor meteorologice de iarnă ale drumului. Este recomandata si folosirea lanțurilor de zăpadă.

Nerespectarea acestor reguli conduc la amenzi de minim 130 euro si imobilizarea autovehiculului pana la remedierea deficientei constate.

GRECIA

Nu există obligații cu privire la anvelopele de iarnă, dar trebuie montate lanțuri de zăpadă dacă drumurile sunt acoperite cu zăpadă în unele regiuni ale țării.

UNGARIA

Nu există o legislație națională dedicată, dar taxiurile din Budapesta trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă de la 1 noiembrie până la 31 martie.

IRLANDA

În Irlanda, nu există cerințe specifice pentru perioada de iarnă; Lanțurile de zăpadă pot fi utilizate numai atunci când suprafața drumului este acoperită cu zăpadă.

ITALIA

În Italia, în perioada 15 noiembrie – 15 aprilie, este obligatoriu să ai la bordul vehiculului lanțuri de zăpadă sau ca vehiculul să fie echipat cu anvelope de iarnă sau all-season cu marcaj M+S . Obligația se aplică drumurilor din afara centrelor locuite, în timp ce municipalitățile individuale le pot face obligatorii în interiorul orașelor.

LETONIA

Anvelopele de iarnă sau all-season cu marcaj M+S cu o adâncime a benzii de rulare de minim 3 mm sunt obligatorii de la 1 decembrie până la 1 martie. Lanțurile de zăpadă pot fi folosite în caz de zăpadă pe drum.

LITUANIA

Toate vehiculele trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă sau all-season M+S de la 10 noiembrie până la 1 aprilie. Lanțurile de zăpadă pot fi montate pe drumurile acoperite cu zăpadă. În perioada 1 noiembrie – 9 aprilie puteți utiliza și anvelope cu crampoane.

LUXEMBURG

În prezența condițiilor de iarnă, cum ar fi zăpadă, zăpadă umedă, îngheț sau gheață, vehiculele trebuie să fie echipate cu anvelope marcate M+S. Bicicletele, quad-urile și alte vehicule ușoare sunt scutite de această obligație. Amenzile încep de la 49 de euro și pot ajunge la 74 de euro dacă blocați traficul. De la 1 decembrie până la 31 martie puteți  folosi și anvelope cu crampoane, cu care puteți circula cu maximum 70 km/h pe drumuri normale și cu 90 km/h pe autostradă. Lanțurile de zăpadă pot fi montate atunci când pe drum este zăpadă sau gheață.

MACEDONIA DE NORD

Anvelopele de iarnă sau all-season marcate M + S (cu o adâncime de bandă de rulare minimă de 1,6 mm pentru vehiculele sub 3,5 tone) trebuie să fie montate in perioada  15 noiembrie – 15 martie, în afara orașelor.

MONTENEGRO

Utilizarea anvelopelor de iarnă sau all-season marcate M+S este obligatorie în afara centrelor orașelor în perioada 15 noiembrie – 1 martie.

NORVEGIA

Există obligații de a folosi anvelope de iarna cu simbolul 3PMSF dar cei care le folosesc trebuie sa verifice ca banda de rulare sa aibă o grosime de minim 3 mm; cei care conduc mașini echipate cu anvelope de vară trebuie să poată monta pe ele lanțuri în caz de zăpadă sau gheață.

PORTUGALIA

Nu există reguli privind anvelopele de iarnă

ROMÂNIA

Dacă drumurile sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau sunt în condiții de iarnă, anvelopele cu marcaj M+S sunt obligatorii. Dacă suprafața drumului este acoperită cu zăpadă, puteți folosi lanțuri de zăpadă.

SERBIA

Obligația de a vă monta cu anvelope de iarnă sau all-season marcate M+S si cu o bandă de rulare de cel puțin 4 mm se aplică în perioada 1 noiembrie – 1 aprilie în afara orașelor, puteți folosi lanțuri de zăpadă numai în caz de zăpadă sau gheață la suprafață.

SLOVACIA

În perioada 15 noiembrie – 31 martie și când drumurile sunt acoperite cu zăpadă sau gheață, toate vehiculele trebuie să aibă anvelope de iarnă sau anvelope all season cu banda de rulare de cel puțin 3 mm, cu marcaj M+S.

SLOVENIA

Obligația anvelopelor de iarna sau anvelopelor All Season cu o banda de rulare de minim 3 mm se aplica in perioada 15 noiembrie – 15 martie si in prezenta condițiilor de iarna. Pe lângă marcajul M+S, anvelopele de iarnă sunt identificate și cu simbolul 3PMSF.

SPANIA

Anvelopele de iarna sau all-season, marcate M+S, trebuie folosite cel puțin pe puntea motoare in cazul zăpezii pe drum si lanțurile de zăpadă pot fi folosite in cazul indicatoarelor speciale cu viteza maxima de 50 km/h si daca pe drum este zăpadă abundenta.

SUEDIA

Toate vehiculele trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă cu marcaj M+S si  3PMSF si cu o bandă de rulare de minim 3 mm în perioada 1 decembrie – 31 martie. Până la 30.11.2024 este încă posibilă montarea anvelopelor doar cu marcajul M+S.

ELVEŢIA

Nu există nici o obligație de a utiliza anvelope de iarnă, dar puteti fi amendat dacă vă deplasați în condiții de iarnă cu anvelope de vară si blocati traficul sau în cazul în care anvelopele sunt considerate defecte. Lanțurile de zăpadă pot fi utilizate pe unele tronsoane de drum în special înzăpezite sau înghețate.

OLANDA

Nu există obligații de utilizare a anvelopelor de iarnă, iar folosirea lanțurilor de zăpadă este interzisă.

TURCIA

Anvelopele de iarnă cu marcaj M+S sau 3PMSF sunt obligatorii de la 1 decembrie până la 1 aprilie. Lanțurile de zăpadă pot fi montate atunci când suprafața drumului este acoperită cu zăpadă, în timp ce folosirea anvelopelor cu crampoane este interzisă.

MAREA BRITANIE

Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii. Lanțurile de zăpadă și anvelopele cu crampoane sunt permise numai atunci când nu deteriorează suprafața drumului, dacă asfaltul este acoperit cu  un strat de zăpadă sau gheață.

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide