În cât timp se încarcă o maşină electrică? Leaf şi Tesla sunt pe primele locuri la timpii de încărcare

Autor: Marius Vişan acum 2 ani Utile

Timpul necesar pentru a încărca o maşină electrică poate fi de până la 30 de minute până la 12 ore. Aceasta depinde de dimensiunea bateriei şi de viteza punctului de încărcare. O maşină electrică obişnuită cu baterie de 60kWh durează puţin sub 8 ore pentru a se încărca de la zero la 100%, la un punct de încărcare de 7kW. Majoritatea şoferilor îşi încarcă maşina înainte ca bateria să se descarce complet.

Toţi producătorii de maşini electrice oferă, la ora actuală, soluţii pentru încărcarea rapidă a bateriilor. Fie că vorbim de priza de acasă, fie de staţii publice de încărcare la 240 V, maşinile electrice din ziua de azi se încarcă mult mai rapid decât acum câţiva ani. Ce-i drept, mai e mult până să se ajungă la gradul de rapiditate de la pompă, dar e un început.

Cu cât este mai mare bateria maşinii şi cu cât punctul de încărcare este mai lent, cu atât este mai lungă durata de încărcare. Încărcarea unei maşini electrice este similară încărcării unui telefon mobil; îl reîncărcaţi în timpul zilei dacă aveţi nevoie, iar pentru o încărcare completă acasă e nevoie să o lăsaţi în priză peste noapte.

Încărcătoarele rapide sunt cel mai avantajoase, asigurând o durată 20-30 de minute pentru a pune în baterie între 100-320 de km. Punctele de încărcare de la domiciliu au de obicei o putere de 3,7kW sau 7kW (punctele de încărcare 22kW necesită o putere trifazată, ceea ce este foarte rar şi costisitor de instalat).

 Comentarii
Inchide