La cât ajunge salariul unui şofer pe TIR în România

La cât ajunge salariul unui şofer pe TIR în România

Autor: Marius Vişan acum 1 an Utile

Şoferii care au permis de conducere C sau CE, carnet care permite conducerea de camioane şi remorci, câştigă în medie 2.560 lei în regiunea Bucureştiului. În Moldova, mai exact în judeţele Iaşi, Suceava, Vaslui şi Bacău, salariul mediu ajunge la 2.613 lei, iar similar, pe litoral, în judeţul Constanţa, un şofer de camion câştigă în medie 2.528 lei.

În Oltenia, salariul mediu creşte puţin, ajungând la 2.617 lei, şi continuă crească înspre regiunea centrală a ţării şi cea de vest, unde ajunge la 2.777 lei. Spre nord-vest, însă, salariul unui şofer de camion ajunge în medie la 3.063 lei în judeţele Cluj, Satu Mare, Maramureş şi Bihor.

În străinătate, în schimb, dacă un şofer auto în Bosnia şi Herţegovina câştigă mai bine decât în ţară, un şofer de camion ajunge în medie la 1.980 lei net. Croaţia rămâne însă pe primul loc cu un salariu mediu de 3.545 lei net, informează un studiu efectuat de site-ul ejobs.ro.

Cum arată programul unui şofer de TIR

Şoferii au voie să conducă într-o zi 4 ore şi jumătate, urmate de 45 de minute de pauză şi apoi de alte 4 ore şi jumătate de condus.

O singură dată pe săptămână, pe cursele interne de obicei, şoferii pot circula o oră în plus. TIR-urile şi camioanele încărcate cu marfă pleacă la drum cu un singur şofer. Pentru transporturile externe, autocarele de exemplu, pleacă la drum cu doi sau chiar trei şoferi.

Ce transporturi de marfă pleacă din România

Cele mai multe transporturi din România pleacă în Vest spre ţări precum Danemarca, Italia, Austria, Germania, Spania, Franţa şi Anglia, iar în Est spre Rusia şi Turcia.

În Italia şi în Spania se exportă cu TIR-uri feroase, neferoase, produse finite mecanice şi textile, în timp ce în Rusia ajung cu TIR-urile româneşti materii prime din lemn şi piese de mobilier.

 Comentarii
Inchide