Rablele ridicate de pe domeniul public nu vor mai putea fi recuperate

Autor: George Cristea 30 iun. 2020 Utile
Rablele ridicate de pe domeniul public nu vor mai putea fi recuperate

Legea care permite ridicarea în regim de urgență a rablelor de pe domeniul public are o prevedere care îi pune în dificultate pe cei care ar dori să-și recupereze mașinile ridicate de municipalități. Practic, rablele ridicate de pe domeniul public nu vor mai putea fi recuperate.

Potrivit noii legi, orice tip de vehicul abandonat pe domeniul public sau privat al statului cel puțin șase luni va fi ridicat de autorități. În această categorie intră vehiculele fără stăpân, fără plăcuțe de înmatriculare sau alte marcaje oficiale ori înmatriculate în alte state, dar și vehiculele abandonate, care, deși au un deținător cunoscut, există indicii temeinice că nu ar corespunde circulației pe drumurile publice.

O prevedere a Legii 97/2020 impune drept condiție pentru recuperarea mașinii, la articolul 7, litera d, „deținerea inspecției tehnice periodice valabile pentru vehiculul respectiv”. Acest lucru face ca, practic, rablele ridicate de pe domeniul public în baza noii legi să nu mai poată fi recuperate. Asta deoarece e improbabil ca o mașină care a stat abandonată 6 luni să dețină ITP valabil (mașinile mai vechi de 12 ani trebuie să treacă ITP anual), iar efectuarea ITP la o mașină care nu se află fizic în posesia proprietarului este virtual imposibilă.

Rablele ridicate de pe domeniul public vor putea fi recuperate doar în anumite condiții

Existența unei inspecții tehnice periodice (ITP) valabile este doar una dintre condițiile care trebuie îndeplinite pentru a recupera o mașină abandonată pe domeniul public după ce a fost ridicată de autorități.

Articolul 7 al legii 97/2020 mai prevede că persoana care solicită restituirea mașinii ridicate trebuie să îndeplinească și alte condiții, cumulativ:

  • să fie deținătorul legal al mașinii;
  • să facă dovada achitării tuturor taxelor, a impozitelor și amenzilor prevăzute de lege, aferente respectivului vehicul;
  • să facă dovada achitării sumelor corespunzătoare cheltuielilor efectuate pentru inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea și paza vehiculului;
  • să prezinte dovada plății la zi a tarifului de parcare, în cazul vehiculelor ridicate din parcări.

Vehiculele considerate, potrivit legii, ca abandonate timp de cel puțin jumătate de an vor fi inventariate de autorități. Concret, se vor încheia procese-verbale de constatare și pe mașini se vor afișa somații pentru ridicarea lor în maximum cinci zile.

În caz contrar, după 10 zile de la comunicarea somației, vehiculele vor fi ridicate și depozitate de autorități în locuri special amenajate. Ulterior, dacă proprietarii nu-și vor revendica mașinile, acestea vor fi vândute sau scoase din circulație și casate. În plus, aceștia vor trebui să plătească o amendă între 1.000 și 2.000 de lei.

sursa: Avocatnet.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide