Top 10 întrebări pe care trebuie să le pui când cumperi o mașină second-hand

Autor: Cristian Agatie 11 iul. 2021 Utile

Fiecare are propria metodă pentru a găsi mașina second hand perfectă, dar mulți fac greșeli care îi costă scump mai târziu. Iată cele mai importante întrebări pe care trebuie să le pui când cumperi o mașină second-hand pentru a selecta cele mai bune mașini de pe piață.

Intră în Galeria FOTO

Mașinile second-hand sunt extrem de populare pentru români, în special pentru că nu foarte mulți își permit cumpărarea unei mașini noi. Alegerea mașinii este însă un proces care necesită experiență și precauție. O vorbă din bătrâni spune că trebuie să săruți multe broaște până când vei întâlni prințesa din poveste. Chiar dacă piața second hand este inundată de mașini necorespunzătoare, un proces de selecție corect te va ajuta să găsești o mașină potrivită și aflată într-o stare tehnică bună.

Numărul mare de anunțuri de vânzare înseamnă că va trebui să faci o selecție a mașinilor încă din primii pași ai procesului, iar asta începe cu alegerea unui model, an de fabricație și rulaj. Dincolo de acest pas, discuțiile cu vânzătorul se dovedesc a fi esențiale și pot dezvălui diferite probleme ale mașinii. Iată care sunt cele mai importante întrebări pe care trebuie să le pui când cumperi o mașină second-hand pentru a selecta cele mai bune mașini de pe piață.

Întrebări pe care să le pui când cumperi o mașină second hand: Prima discuție cu proprietarul

Încă dinainte de a vedea mașina, o primă discuție cu proprietarul acesteia te va ajuta să obții informații prețioase despre mașină și starea acesteia. În funcție de răspunsuri vei decide dacă merită sau nu să vezi mașina.

1. Ce rulaj arată kilometrajul?
Te va ajuta să-ți faci o idee despre uzura fizică a mașinii, dar și despre deprecierea valorii mașinii. Rulajul afectează semnificativ valoarea de revânzare a unei mașini, deci aceasta este o informație esențială. Nu strică să ceri proprietarului seria de șasiu a mașinii pentru a verifica kilometrajul pe un site specializat, așa cum este CarVertical.

2. De ce vinde mașina?
Dacă vrei să cumperi mașina de la o persoană particulară și nu de la un dealer, este necesar să întrebi proprietarul despre motivele care-l fac să vândă mașina. Are nevoie de bani (poți presa puțin pentru un preț mai bun)? Sunt probleme cu mașina (fugi)?

3. În ce stare se află interiorul și exteriorul mașinii?
Dacă există imagini cu mașina, analizează-le pentru a putea discuta la telefon orice problemă pe care o observi. În funcție de răspunsuri decizi dacă mai merită să stabilești o întâlnire.

4. Se poate testa mașina?
Niciodată nu trebuie să cumperi o mașină pe care nu o poți testa. Dacă proprietarul refuză, poți tăia fără regrete mașina respectivă de pe listă. În timpul testului, urmărește cele mai importante aspecte.

5. Câți proprietari a avut mașina?
Este util să știi câți proprietari a avut mașina și cât timp a ținut-o fiecare. Perioade prea scurte și schimbări frecvente pot indica o problemă cu mașina, fie tehnică fie juridică – mașina poate fi furată și a fost vândută repetat pentru a fi „albită”. Asta deoarece chiar și o mașină furată poate fi deținută legal, dacă proprietarul demonstrează că a cumpărat-o la un preț corect și fără să cunoască situația acesteia.

Întrebări pe care trebuie să le pui atunci când vezi mașina

La întâlnirea cu proprietarii mașinilor, este important să pui aceste întrebări care te vor ajuta să stabilești dacă ai în față mașina visurilor tale.

6. A fost vreodată mașina implicată într-un accident?
Istoricul de accidente al mașinii este important. Dacă proprietarul evită  un răspuns direct, ai deja un semnal de alarmă. Atunci când cumperi o mașină, trebuie să fii informat despre orice eveniment rutier în care a fost implicată. De asemenea, orice reparații a necesitat.

7. Care este istoricul de service al mașinii?
Este, probabil, cea mai importantă informație pe care o poți obține de la proprietar. Toate operațiile trebuie să se regăsească în cartea de service a mașinii. Aceasta poate fi tipărită sau electronică, pentru modelele mai recente.

8. Mai are mașina garanție de producător?
Unele modele au o garanție lungă, așa cum este Kia (7 ani) sau Hyundai (5 ani), așa că nu este neobișnuit ca o mașină second hand să beneficieze încă de garanție de la producător. De asemenea, unii dealeri de mașini rulate oferă garanție pentru mașinile second hand comercializate. Garanția prezintă un avantaj în cazul unei mașini second hand, care elimină multe din riscurile potențiale.

9. Se poate verifica mașina la un service independent?
Este important să poți verifica mașina cu un mecanic pe care să-l alegi chiar tu. Acest pas este cu atât mai important în cazul în care mașina nu are un istoric de service dovedit (sau istoricul este dubios). O verificare profesională te va ajuta să afli dacă mașina merită sau nu banii.

10. Actul de proprietate a mașinii este în regulă?
Atunci când cumperi de la un particular, este crucial ca acesta să dovedească faptul că deține în mod legal mașina. Trebuie verificat ca seria de șasiu din acte să corespundă cu cea de pe mașină. Este important să verifici seria de șasiu pe un serviciu de verificare a istoricului mașinii, așa cum este CarVertical. Chiar dacă este trecută în acte și pe caroseria, asta nu înseamnă neapărat că aparține exact mașinii pe care o vezi.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide