Top 5 secrete simple care te pot salva de cheltuieli importante cu mașina

Autor: Cristian Agatie acum 1 an Utile

Pentru cei mai mulți, utilizarea unei mașini înseamnă combustibil, asigurări și revizii periodice. Cei mai puțin norocoși vor adăuga la această listă și reparațiile neprevăzute. Iată top 5 secrete simple care te pot salva de cheltuieli importante cu mașina.

Intră în Galeria FOTO

Unii șoferi își iubesc mașinile mai mult decât alții, care le consideră simple obiecte utilitare. Indiferent din ce categorie face parte, fiecare își îngrijește altfel mașina. Mai mult, nivelul de atenție acordat acesteia variază de la prea mare, la prea mic. Unii face revizii mai dese, alții sar cu nonșalanță peste acestea. Unii spală mașina o dată pe an, în timp ce alții fac polish lunar. Este cert, o mașină îngrijită va dura mai mult și va arăta „ca nouă” timp îndelungat. Dar când este totuși „prea mult”?

Top 5 secrete simple care te pot salva de cheltuieli importante cu mașina: De ce manualul de utilizare este indispensabil

1. Citește manualul de utilizare al mașinii. Chiar dacă studiile arată că bărbații refuză să citească manualele de utilizare și preferă să descopere singuri cum funcționează diferitele gadgeturi de la bord, nu strică să aruncați un ochi pe manualul mașinii. Multe din informațiile cuprinse în manual sunt extrem de prețioase și permit economisirea unor sume importante. Alteori, te ajută să economisești timp, identificând rapid o problemă și rezolvarea acesteia (sau urgența cu care trebuie rezolvată).

2. Combustibilul premium sunt bani aruncați. Indiferent ce spun reclamele benzinăriilor, combustibilul premium nu aduce avantaje palpabile. Verifică în manualul mașinii ce tip de combustibil trebuie să pui în rezervor și urmează această indicație. Orice produs mai scump nu își justifică banii – dacă producătorul mașinii dorea să alimentezi cu benzină premium ar fi scris asta în manualul mașinii (pentru unele modele chiar este necesar).

Ce poți face singur fără să apelezi la un mecanic auto

3. Învață să faci singur verificări periodice simple. Tot din manualul mașinii vei afla cum să verifici simplu nivelul uleiului, al lichidului de răcire și de frână, care este presiunea optimă a roților. Respectarea acestor indicații va reduce uzura componentelor și probabilitatea să te oprești pe marginea șoselei cu capota ridicată.

4. Nu te speria la aprinderea martorului „Check Engine”. Înainte de a merge la service pentru un martor de motor aprins la bord, fă o verificare sumară a mașinii. Uneori, martorul se aprinde atunci când nu ai fixat corect capacul rezervorului de combustibil.

5. Învață să schimbi singur filtrele de aer și polen. În cazul în care mașina a ieșit din garanție, vei economisi bani buni schimbând singur filtrele. Operațiunea nu necesită cunoștințe speciale și durează câteva secunde. La service, pe lângă prețul mai mare al filtrelor vei plăti și manopera.

Și în final, un sfat care nu te ajută să economisești, dar te scoate dintr-o încurcătură. Păstrează în mașină bani cash pentru situații de urgență, atunci când nu există bancomat sau POS la îndemână. Cu 50 de lei vei putea cumpăra suficientă benzină pentru a ajunge într-un oraș apropiat, chiar și de la alți șoferi sau localnici. Sau poți rezolva o pană la o vulcanizare de la țară. Zece lei în bancnote mici (ideal și monede) îți vor permite să te hidratezi de la un boutique sau automat de vânzări.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide