Cartea de identitate se schimbă! Apar rubrici noi, iar altele îşi schimbă denumirea

Autor: Marius Vișan 14 ian. 2016 Știri auto
Cartea de identitate se schimbă! Apar rubrici noi, iar altele îşi schimbă denumirea

 

 

Începând cu data de 1 iulie a acestui an, autorităţile vor să înlocuiască modelul actual al cărţii de identitate a maşinii. Aceasta schimbare este prevăzută într-un proiect de ordin comun al Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Finanţelor Publice, informează Digi24.ro

În referatul de aprobare se arată că proiectul de ordin al ministrului transporturilor stabileşte un nou format de carte de identitate a vehiculului, care conţine o serie de rubrici noi, a căror introducere a fost impusă de necesitatea furnizării unor informaţii pentru unele autorităţi ale statului.  

De asemenea, pentru facilitarea preluării informaţiilor de către autorităţile de înmatriculare din cartea de identitate a vehiculului, numerotarea şi denumirea unor rubrici din aceasta au fost armonizate cu cele prevăzute în certificatul de înmatriculare.

Citeşte şi Ar trebui să fie un exemplu pentru şoferi, dar l-au prins cu numere false

Citeşte şi FOTO. Psihologie inversată sau glumă? Anunţul anului: ”Vând hoit din 2004” 

Citeşte şi GALERIE FOTO. ARO-ul lui Ceauşescu (B-01-PCR) este de vânzare. Află preţul şi detaliile tehnice ale maşinii

Citeşte şi 5 greşeli pe care le fac până şi cei mai experimentaţi şoferi

Proiectul de ORDIN al ministrului transporturilor privind cartea de identitate a vehiculului poate fi accesat aici

Art. 1. – Cartea de identitate a vehiculului se eliberează de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român” în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 230/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2. – Dimensiunile şi conţinutul cărţii de identitate a vehiculului sunt cele prevăzute în anexa nr. 1.

Art. 3. – (1) În vederea eliberării cărţii de identitate a vehiculului, Regia Autonomă „Registrul Auto Român” completează rubricile prevăzute în paginile a doua şi a treia ale cărţii de identitate a vehiculului, precum şi, dacă este cazul, rubrica „Menţiuni” prevăzută în pagina a patra a cărţii de identitate a vehiculului.
(2) După caz, rubricile „2. An fabricaţie”, „E. Număr de identificare”, „P.5. Serie motor” şi „R. Culoare”, pot fi completate de deţinătorul numărului naţional de registru.

Art. 4. – (1) Autoritatea de înmatriculare completează la înmatriculare rubricile de la partea 1 din prima pagină.
(2) La transmiterea dreptului de proprietate asupra unui vehicul, autoritatea de înmatriculare completează rubricile de la părţile 2-4 din prima pagină, după caz.

Art. 5. – Trimiterile la rubricile din pagina a doua a cărţii de identitate a vehiculului precizate în anexa nr. 1 la Instrucţiunile ministrului de interne, ale ministrului finanţelor şi ale ministrului transporturilor nr. 290/2.802/1.189/1993 de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 610/1992 privind cartea de identitate a vehiculului, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 110 din 28 mai 1993, se interpretează ca trimiteri la rubricile din cartea de identitate a vehiculului precizate în anexa nr. 1 la prezentul ordin şi se citesc în conformitate cu tabelul de corespondenţă din anexa nr. 2.

Art. 6. – (1) Eliberarea cărţilor de identitate a vehiculului conforme cu modelul stabilit prin prezentul ordin se va face după epuizarea cărţilor de identitate conforme cu modelul stabilit prin instrucţiunile precizate la art. 5 şi care se află în stoc la data intrării în vigoare a prezentului ordin
(2) Cărţile de identitate a vehiculului conforme cu modelul stabilit prin instrucţiunile precizate la art. 5 şi eliberate până la data  intrării în vigoare a prezentului ordin, precum şi cele eliberate până la epuizarea stocului existent în condiţiile prevăzute la alin. (1), rămân valabile.

Art. 7. – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 iulie 2016.

Citeşte şi VIDEO. Bobotează 2016. Preot care sfinţeşte maşinile în trafic cu antemergător de la Poliţie

Citeşte şi Taxă de autostradă din 2017

Citeşte şi Câţi kilometri mai poţi să mergi după ce se aprinde „becul de benzină”

Citeşte şi Cum se va calcula poliţa RCA? Se iau în calcul noi factori

Citeşte şi VIDEO-FOTO. Moskvich de 100.000 de dolari. Proprietarul a cărat pâine cu ea şi toţi banii i-a investit în maşină

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Vlad MIRONESCU
Vlad MIRONESCU

Comentarii
Inchide