Controversă: sunt maşinile diesel mai eficiente decât maşinile electrice?

Autor: Adrian Mihălţianu 19 apr. 2013 Știri auto
Controversă: sunt maşinile diesel mai eficiente decât maşinile electrice?

Unul dintre avantajele de necontestat ale maşinilor electrice ţine de funcţionarea cu zero emisii nocive, spre deosebire de maşinile cu motoare diesel, unde arderea motorinei înseamnă şi o cantitate însemnată de emisii CO2 pe kilometru.

Însă, la o privire de ansamblu, şi maşinile electrice pot fi blamate pentru emisii de CO2, dar indirect. Este vorba de emisiile CO2 ale centralelor care produc energia electrică necesară încărcării bateriilor maşinilor electrice.

Dat fiind că în Marea Britanie, la fel ca în multe alte ţări din Europa, curentul electric se obţine prin intermediul centralelor electrice pe cărbuni, specialitşii britanici au ajuns la concluzia că motoarele diesel sunt mai eficiente.

După calculele lor, centralele electrice bazate pe cărbuni au o eficienţă de maximum 38%, în timp ce motoarele diesel moderne stau ceva mai bine, cu o eficienţă de 40%, unele chiar depăşind acest procent, ceea ce reprezintă o evoluţie foarte mare faţă de anii ’80, când eficienţa unui diesel era sub 30%.

Ca exemplu, esta dată comparaţia dintre Nissan Leaf şi Ford Focus 1.6 TDCi Econetic. În primul caz, maşina electrică este creditată cu emisii CO2 de 75 g/km, care sunt cauzate nu de funcţionarea maşinii, ci de producerea curentului electric (arderea cărbunelui şi transportul energiei prin reţeaua naţională, la care se adaugă poluarea produsă la construcţia bateriilor).

În al doilea caz, motorul diesel are emisii CO2 de 87 g/km în funcţionare, în timp ce extracţia petrolului, rafinarea şi transformarea acestuia în motorină, precum şi transportul la staţiile de pompare cresc valoarea la circa 100 g/km, după calculele specialiştilor.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că diferenţa de poluare în materie de emisii CO2 este prea mică între maşinile electrice şi cele diesel pentru a justifica investiţiile ulterioare în infrastructura de alimentare a bateriilor maşinilor electrice.

Nu este greu de observat că, totuşi, nu e o analiză prea obiectivă, deoarece sunt luate în considerare doar emisiile CO2, în timp ce noxele de alte tipuri (dintre care cele mai periculoase la un diesel sunt particulele de fum) sunt omise din analiză.

În plus, dacă luăm exemplul Franţei, unde o mare parte din energia electrică provine din centralele nucleare, emisiile CO2 asociate unui Nissan Leaf scad până la 12 g/km, ceea ce înseamnă o diferenţă uriaşă faţă de cel mai puţin poluant motor diesel în vânzare. În plus, alte ţări apelează din ce în ce mai mult la producerea curentului electric din surse regenerabile, precum fermele solare sau centralele eoliene.

Revenind la situaţia din Marea Britanie, această problemă a fost pusă pe tapet într-un context mai larg: conform estimărilor guvernului, Anglia riscă să intre în criză energetică în 2015, deoarece multe dintre centralele pe bază de cărbuni vor fi închise în următorii ani, iar o centrală nucleară este în plan doar după anul 2020.

Voi ce credeţi:

CE MERITĂ MAI MULT: MAŞINILE DIESEL SAU MAŞINILE ELECTRICE?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide