TOP 32. Ce înseamnă numele celor mai cunoscute mărci şi modele auto

Autor: Adrian Mihălţianu 05 mai 2014 Dosar & Analize
TOP 32. Ce înseamnă numele celor mai cunoscute mărci şi modele auto

Alegerea numelui unei maşini este foarte dificilă în zilele noastre, când, din cauza globalizării, trebuie să te gândeşti serios că într-o limbă termenul poate însemna ceva pozitiv, iar în altă limbă ceva peiorativ.

Însă, în cazul unora dintre cele mai populare nume de mărci şi modele, merită să aruncăm o privire la geneza acestora. Următorul video ne prezintă 32 de exemple dintre cele mai cunoscute mărci de maşini.



Spicuim câteva dintre cele mai interesante mărci de maşini:

Audi

Fondatorul companiei auto Horch a fost August Horch, însă în 1909 acesta a fost înlăturat de la conducerea acestei companii, aşa încât a decis să înfiinţeze o nouă firmă auto. August a remarcat similitudinea fonetică între numele său (Horch) şi verbul ”hören” (”a auzi”, în germană), aşa încât a ales cuvântul latin ”audi” (care înseamnă tot ”a auzi”).

Cadillac

Puţini ştiu numele fondatorului oraşului Detroit: Antoine Laumet the La Mothe, Sieur de Cadillac.

Camaro

Iniţial, se credea că denumirea muscle-car-ului produs de Chevrolet provine din termenul franţuzesc ”camarade” (”tovarăş”). Însă un oficial american a lămurit publicul ce vrea să însemne Camaro: ”un animal mic şi rău care mănâncă Mustang-uri”.

Corolla, Camry, Tiara

Toate aceste nume de modele Toyota înseamnă practic acelaşi lucru: o coroană (mare, medie, mică). Maşini de prinţi şi de prinţese, carevasăzică?

Corvette

Dacă numele mărcii Chevrolet vine de la fondatorul său, elveţianul Louis Chevrolet, numele celei mai iubite maşini ale mărcii vine de la o navă de luptă: corveta. O navă rapidă, numai bună de intervenţii intempestive. Cam ca şi maşina, aşa…

Hyundai

Hyundai înseamnă „modernitate”. Sau „timpul în care trăim”. Un fel de Timpuri Noi, cam aşa…

Jeep

Jeep provine de la iniţialele G.P. care ar însemna „general purpose” sau „governmental purpose”. Aşa ne spune legenda. În realitate, nimeni nu mai ştie exact de unde vine numele, cert e că războiul al doilea mondial a creat această maşină şi noi nu regretăm nici până în ziua de azi comanda guvernamentală care a creat-o.



Jetta

Nu, nu înseamnă „a arunca”, ci e inspirat de la „jet stream”, vânturile puternice care au loc sus, în straturile superioare ale atmosferei. 

Nissan

Numele mărcii companiei japoneze vine de la Nippon Sangyo, care înseamnă „industrie japoneză”. 

Passat

Passat vine de la Passatwinden, adică alizeu, un vânt care umfla pânzele corăbiilor comerciale, permiţându-le să ducă marfa până hăt, departe. Cam aşa şi-au imaginat şi germanii de la Volkswagen că va sufla vântul comercial în pânzele modelului. Şi au avut dreptate, cum n-au avut?

Toyota

Pe fondatorul mărcii îl cheamă Kiichiro Toyoda, deci diferenţa faţă de Toyota este înlocuirea ”d”-ului cu un ”t”. De ce acest lucru? Pentru că, în japoneză, Toyota se scrie cu 8 caractere. Iar 8 este simbolul norocului.

Volvo

Poate părea ciudat, dar în latină numele mărcii scandinave se traduce prin ”mă rostogolesc”…

Volkswagen

Maşina poporului. Este singura marcă din lume al cărui nume a fost inventat chiar de… Hitler. Mda.

Musai de văzut tot filmuleţul de mai sus, sunt multe alte mărci şi modele cu poveşti cel puţin la fel de interesante!

Via: Autoblog.nl


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide