Volvo vrea să ajute la curăţarea mai rapidă a drumurilor pe timpul iernii

Autor: Iulian Dnistran 21 mart. 2014 Știri auto

Suedezii de la Volvo au creat un sistem de comunicare între maşini care ar trebui să ajute la deszăpezirea mai rapidă a drumurilor pe timp de iarnă, dar şi la creşterea siguranţei rutiere.

Mai exact, atunci când o maşină trece printr-o zonă în care există gheaţă sau zăpadă pe drum, sistemul transmite automat către maşinile din apropiere informaţia că drumul urmează să devină alunecos. Mai mult, această informaţie ajunge şi la administratorii de drum, care pot să trimită un utilaj la locul respectiv pentru a curăţa şoseaua.

Maşina care detectează drumul alunecos trimite această informaţie (prin cloud) către maşinile din apropiere şi către administratorul drumului

Cooperative ITS (Intelligent Transport System), căci aşa se numeşte, se află deja în teste, iar 50 de maşini participă în acest moment la proiectul-pilot. Mai mult, au fost implicate şi administraţia transporturilor din Suedia şi administraţia drumurilor publice din Norvegia, aşa că rezultatele ar trebui să fie interesante.

„Avem 50 de maşini de test pe şosele, iar în iarna viitoare flota va creşte considerabil”, a spus Erik Israelsson, liderul proiectului Cooperative ITS. „Scopul nostru e să transformăm această tehnologie în realitate pentru clienţii noştri în câţiva ani”, a adăugat el.

Crezi că o astfel de tehnologie ar fi binevenită în România?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide