7 trucuri pentru a te descurca în traficul aglomerat

Autor: Adrian Mihălţianu 06 apr. 2013 Prezentări
7 trucuri pentru a te descurca în traficul aglomerat

 

Poate nu aţi calculat, însă în fiecare lună petrecem circa 30 de ore în drumul spre şi de la serviciu, de cele mai multe ori într-un trafic aglomerat, care ne seacă de energie. Totuşi, există câteva lucruri de bază pe care le putem face pentru a reduce fie timpul, fie măcar stressul resimţit în trafic. Unele sunt de bun simţ, aproape nişte truisme, însă culmea e că bulevardele aglomerate şi pline de maşini care nu se mişcă dovedesc că majoritatea dintre noi nu le aplică. Iată-le, mai jos:

1. Nu te grăbi

Pare contraintuitiv, mai ales dacă vrei să ajungi mai repede la destinaţie. Însă de obicei dacă ne grăbim, ne stresăm şi facem prostii. Cu cât suntem mai grăbiţi, cu atât vom fi mai nervoşi şi vom face mai multe greşeli. Graba poate escalada foarte rapid în nervi scăpaţi de sub control sau chiar în accidente şi bătăi în trafic. Grăbeşte-te încet, aşadar, şi propune-ţi să ajungi relaxat la destinaţie. Asta nu înseamnă să dormi pe tine, însă cele 5 minute pe care le-ai putea eventual câştiga pentru că te-ai grăbit se pot transforma în 3-4 ani în minus de viaţă din cauza stressului, sau, după caz, în zile şi luni pierdute pentru a-ţi repara maşina.

2. Fă-ţi o hartă mentală cu drumul de parcurs

Dacă vei şti dinainte pe unde o vei apuca, îţi va fi mai uşor să ajungi rapid la destinaţie. Înainte de a pleca, foloseşte Google Maps sau sistemul de navigaţie pentru a vedea căile alternative, dar nu te încrede neapărat în aceste sisteme automate, care de obicei, cel puţin în marile oraşe, îţi oferă trasee lente şi aglomerate. Important e să ştii cât mai bine ce trasee ai la dispoziţie.

3. Învaţă scurtăturile

Ţine de esenţa ajunsului mai rapid la destinaţie. Cel mai mult timp vei pierde în preajma marilor intersecţii, de aceea e bine dacă afli scurtăturile care îţi permit să eviţi aceste intersecţii. Nu te obişnui să faci mereu acelaşi drum spre serviciu, încearcă uneori şi căi alternative, chiar şi pe străduţe. Explorează zona. S-ar putea ca la un moment dat să îţi dai seama că ajungi fie mai repede, fie mai liniştit la destinaţie decât dacă ai rămâne cu turma pe marile bulevarde.



4. Foloseşte banda cea mai rapidă

Asta ţine de învăţarea drumului de parcurs, pentru că banda cea mai rapidă diferă de la caz la caz. De obicei, în oraş, cea mai rapidă bandă este banda I, nu II sau III. Adică cea mai din dreapta. Atenţie însă – dacă este o bandă cu săgeată obligatorie la dreapta sau de autobuz, e o dovadă de nesimţire să o foloseşti, în special dacă e clar că vei bloca traficul din spate sau vei jena cumva mijloacele de transport în comun.

5. Nu croşeta benzile

Sportul favorit al românului, croşetatul benzilor este de fapt o pierdere de vreme în cele mai multe cazuri. Învaţă mai degrabă să aplici punctul 4 şi rămâi pe banda care în mod obişnuit este mai rapidă, chiar dacă aparent celelalte s-au eliberat pentru moment. Nu spune nimeni să rămâi ca un fraier fix pe banda blocată, dar dacă vei privi cât mai departe în trafic vei înţelege mai repede care bandă e mai rapidă, fără a te tot fâţâi de colo-colo.

6. Avansează cât mai mult când faci primul stânga în intersecţii

Sportul favorit al unora este să avanseze cu lungimea a 1-2 maşini fix până în centrul intersecţiilor, căci aşa au învăţat ei că se face stânga. Motiv pentru care, indiferent de ce regulă aplici (fie ocoleşti centrul intersecţiei prin dreapta, pe „stil vechi”, fie îl ocoleşti prin stânga, pe „stil nou”), în spatele tău vor mai încăpea doar 1-2 maşini iar intesecţia se va bloca. Poţi preveni asta avansând cât mai mult posibil, păstrând în minte că de cele mai multe ori coada din spatele tău este cea care îţi blochează de fapt intersecţia – mai ales că majoritatea ocolesc încă centrul acesteia prin dreapta, iar cele două şiruri de maşini se blochează unul pe altul. Astfel vei ieşi mai repede din intersecţie. Cu cât vei sta mai spre centrul ei, vei fi depăşit prin dreapta de alte maşini care vor pleca mai repede iar tu te vei trezi ultimul în mijlocul intersecţiei, aşa cum meriţi.

7. Află dinainte unde poţi parca mai repede

O mare parte din timp este petrecută nu pe drum, ci căutând un loc de parcare. Unii ţin morţiş să parcheze, dacă se poate, chiar în faţa destinaţiei. Pierd astfel timp preţios, tot învârtindu-se în căutarea unui loc de parcare de negăsit. Caută mai bine dinainte pe hartă şi vezi ce străduţe mai sunt în zonă. Nu-ţi va cădea rangul dacă vei merge 3-4 minute pe jos, ci dimpotrivă, îţi mai pui sângele în mişcare. De aplicat cu precădere atunci când mergi la un concert, meci sau spectacol – vei putea scăpa şi de blocajul de la plecare!

Sunt, evident, mult mai multe trucuri de aplicat pentru a scurta fie drumul, fie nervii asociaţi deplasării prin traficul aglomerat. Aşteptăm sfaturi şi de la voi şi vom reveni cu un alt articol despre cum să rămâi calm în trafic. CALM, am zis!


Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide