Începe nebunia! Le Mans 24 de Ore în direct pe ProMotor!

Autor: Adrian Mihălţianu 20 iun. 2013 Alte sporturi

Acest weekend va oferi pasionaţilor de motorsport un regal – cursa de 24 de ore de la Le Mans. La invitaţia Michelin România, voi fi acolo pentru a încerca să redau măcar o parte a atmosferei din jurul unui astfel de eveniment. Pentru că vorbim de atmosferă mai întâi de toate: poate că nu există alt eveniment în motorsport care să ceară atât de mult de la piloţi, tehnicieni, manageri de echipă, maşini şi, da, chiar şi spectatori.

Este o luptă nu doar între producătorii de maşini, ci şi între cei de anvelope: de exemplu, anul acesta Michelin ţinteşte a 16-a victorie consecutivă la clasicul de 24 de ore, precum şi victoria clasei din care face parte, pe toate cele 4 categorii. Are şi cu ce, căci colaborează cu 37 dintre echipele înscrise în concurs. Scopul este simplu, în afara beneficiilor de marketing: să testeze inovaţiile tehnologice care vor face parte la un moment dat din anvelopele folosite de oamenii obişnuiţi. Deocamdată ele echipează maşinile de la clasele LMP1 şi LMGTE, precum şi patru dintre echipele din competiţia LMP2.

Ce înseamnă Le Mans 24 de Ore?

Sunt 4 clase la care se concurează: LMP1 (Le Mans Prototype 1 – cele mai puternice maşini, cu cele mai mari motoare şi cele mai rapide şi mai spectaculoase evoluţii), LMP2 (maşini cu cilindree, putere, dar şi greutate mai mică), LMGTE Pro şi LMGTE Am, destinate profesioniştilor şi, respectiv, amatorilor care concurează cu maşini care mai păstrează totuşi o legătură cât de mică cu turismele normale.

Armata Audi va asigura spectacolul mai mult prin competiţia internă dintre echipe

Dacă la LMP1 cursa va fi fără îndoială dominată de maşinile Audi, doar Toyota având vreo şansă la titlu, la LMP2 salutăm revenirea brandului Alpine în motorsport, chiar dacă aceasta este făcută doar la nivelul denumirii, maşinile fiind tot bazate pe tehnologie Nissan. Marca japoneză de fapt domină această categorie, căci doar Honda mai furnizează tehnologie echipelor cu ceva şanse la titlu. În clasele GTE Pro şi GTE Am, avem însă o luptă mult mai interesantă: aici vom vedea la treabă Ferrari 458 Italia, Chevrolet Corvette, Viper GTS-R, Aston Martin Vantage GTE, precum şi un asortiment de maşini Porsche.

Francezii revin în motorsport prin tehnologia japoneză,,, oh, never mind.

Sunt cel puţin trei piloţi în fiecare echipă, care se rotesc cam o dată la două ore, astfel încât fiecare dintre ei ajunge să conducă, în medie, de patru ori în cele 24 de ore. De asemenea, mecanicii şi restul echipei contează tot la fel de mult ca şi piloţii, căci defecţiunile sunt la ordinea zilei iar maşinile trebuie reparate în timp util. Dacă la clasele LMP1 şi LMP2 fiecare secundă contează, la clasele GTE Pro şi mai ales GTE Am, surprizele sunt mai dese, iar schimbările din clasamentul în timp real, mai spectaculoase.

Michelin si Le Mans 24 de Ore in cifre:

– 11 – Numărul de seturi de anvelope Michelin consumate de câştigătorul Audi în 2012
– 35% – Distanţa suplimentară pe care un set de anvelope Michelin o poate acoperi faţă de acum 10 ani
– Sub 6.000 – Numărul de anvelope Michelin disponibile pentru Le Mans 24 de Ore 2013, faţă de 9.000 câte erau acum 4 ani
– 12,7 kg – Greutatea unei anvelope frontale LMP1 (37/71-18), fără roată. Anvelopele din generaţia 2014 ale LMP1 (31/71-18) vor cântări doar 11,5 kg
– 3g – Forţa laterală la care sunt supuse anvelopele prin Curbele Porsche


Urmăreşte Le Mans 24 de Ore 2013 ca şi cum ai fi acolo!

Interviurile cu piloţii şi ultimele ştiri pot fi urmărite la www.lemanslive.com, iar pe videoclipurile le puteţi urmări pe canalul dedicat de pe  Youtube.

Şi, evident, staţi pe ProMotor.ro, căci voi reveni cu detalii de la faţa locului!

Cursele sunt transmise de Eurosport 1, după cum urmează:

Calificări 1 – miercuri, 19 iunie, orele 23-1.00; Calificări 2 – joi, 20 iunie, orele 20-22.00; Calificări 3 – joi, 20 iunie, orele 23-1.00.

Warm-up – sâmbătă, 22 iunie, orele 10-11.00

Cursa legendelor Le Mans 24 de Ore – sâmbătă, 22 iunie, orele 11.00 – 12.00

Le mans 24 de Ore – sâmbătă, 22 iunie, ora 15 – duminică, 23 iunie, ora 15 (program transmis, alternativ, pe Eurosport 1 şi Eurosport 2)

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide