TEST cu Dacia Logan 10 ani. Premiantul. VIDEO

Autor: Iulian Dnistran 19 sept. 2014 Test drive

Dacia Logan 10 ani e ediţia specială creată de producătorul din Mioveni pentru a sărbători zece ani de la lansarea primei generaţii Logan în anul 2004. Am condus modelul aniversar destinat exclusiv pieţei din România şi îţi spun ce aduce în plus, dar şi ce îmbunătăţiri ar trebui făcute.

Ce are în plus Dacia Logan 10 ani faţă de un Logan obişnuit

Cea mai mare noutate este sistemul de aer condiţionat automat. De fapt, acesta este primul model Dacia vândut în România care are această dotare. Pe lângă climatizarea automată, Logan 10 ani a mai primit câteva noutăţi, pe care le poţi vedea mai uşor în videoclipul de mai jos.

Sigur, cine are memoria bună o să-şi aducă aminte că Loganul e vândut în Turcia sub numele de Renault Symbol, unde are aceeaşi consolă centrală, acelaşi sistem de aer condiţionat, aceleaşi comenzi pentru geamuri electrice şi aceleaşi oglinzi cu semnalizatoare pe care le are şi ediţia specială Logan 10 ani. Mai mult, ambele modele se produc pe aceeaşi linie de asamblare de la uzina din Mioveni, aşa că era doar o chestiune de timp până când se lua decizia ca aceste dotări să fie disponibile şi în România.

Ce nu are Dacia Logan 10 ani (sau orice alt Logan, de altfel)

1. Volan reglabil pe adâncime. Da, ai citit bine. Dacia Logan nu are încă aşa ceva (şi nici Duster, de altfel).

Lipsa reglării pe adâncime duce la o poziţie la volan incorectă pentru şoferii înalţi

2. Temporizator reglabil pentru ştergătoarele de parbriz. Există o treaptă intermitentă, însă nu e suficient, fiindcă există situaţii în care ai nevoie de mai multă fineţe şi nu vrei să tot dai câte o ştergere individuală sau să auzi ştergătoarele cum scârţâie pe parbriz pentru că nu plouă chiar atât de tare. Între noi fie vorba, până şi Dacia 1310 avea aşa ceva, deci nu cred că e chiar aşa de greu de făcut.

3. Capace pentru oglinzile din parasolare. Ştiu că sună ca şi cum aş cere prea multe, dar atunci când deschizi parasolarul pentru că îţi bate soarele în ochi, te trezeşti că vezi volanul sau mâinile tale în oglindă, ceea ce îţi poate distrage atenţia.

Ce ar trebui să mai aibă Dacia Logan 10 ani

Cele trei puncte de mai sus se aplică tuturor Loganurilor de pe piaţă, dar aici avem de-a face cu o particularitate a ediţiei speciale 10 ani. Mai exact, singurele motoare disponibile sunt cele care dezvoltă 75 CP: benzină de 1,2 litri şi diesel de 1,5 litri. Propulsoarele de 0,9 litri pe benzină şi de 1,5 litri diesel care produc 90 CP nu pot fi comandate pentru un Logan 10 ani.

Mai multă putere ar fi însemnat un preţ mai mare, dar cred că ar fi existat oameni dispuşi să plătească

Într-un fel, înţeleg decizia celor de la Dacia de a nu oferi aceste motorizări, fiindcă ar fi crescut şi mai mult preţul de vânzare al maşinii, însă Loganul are uneori nevoie de nişte putere în plus. De exemplu, atunci când conduci pe autostradă şi accelerezi ca să treci de maşina din faţa ta, dar nu se întâmplă mare lucru. Totodată, nu ar strica un plus de izolaţie fonică în podea – pe plăcile de beton de pe Autostrada Soarelui şi pe drumurile acoperite cu piatră cubică, zgomotul care intră în habitaclu e destul de pronunţat.

Lăsând la o parte toate noutăţile, rămâne acelaşi Logan pe care îl ştim cu toţii. O maşină ieftină, economică şi destul de confortabilă la drum lung, în care încap cinci adulţi şi bagajele lor fără prea multe probleme.

Consum

Oficial, consumul mixt al unui Logan 10 ani cu motorizare diesel de 1,5 litri este de 3,9 l/100 km. În realitate, după 600 de kilometri cu trafic de Bucureşti, autostradă şi drumuri naţionale, computerul de bord a afişat un consum de 5,9 l/100 km. O valoare foarte bună, care poate scădea considerabil dacă se conduce doar pe drumuri naţionale (la viteza de 90 km/h, în treapta a cincea, consumul instantaneu s-a situat între 3 l/100 km şi 4 l/100 km).

Concluzii

În cele din urmă, ediţia specială Logan 10 ani este dovada că Dacia ascultă, într-un fel sau altul, de cerinţele publicului din România. Şi deşi nu e încă perfect, rezultatul e cel mai bun Logan construit vreodată.

Preţurile încep de la 9.400 de euro pentru varianta cu motor pe benzină, în vreme ce motorizarea diesel o să urce preţul la 11.300 de euro. Dar asta nu e tot, fiindcă există şi o listă de echipamente opţionale (scurtă, ce-i drept): regulator de viteză cu limitator (250 de euro) şi sistem de navigaţie Media Nav cu harta Europei (300 de euro + 100 de euro).

Cu bilet de la sindicat sau fără, litoralul Mării Negre e destinaţia de vară pentru foarte multe modele Dacia. Pe vremuri se mergea cu 1310, astăzi se merge cu Logan

În comparaţie, un Peugeot 301 în echipare de bază Acces cu motor pe benzină de 1,2 litri care produce 72 CP are un preţ de listă de 11.031 de euro (9.867 de euro la promoţie până la 30 septembrie 2014; fără aer condiţionat, nici măcar cu reglare manuală), iar o Skoda Rapid în echipare de bază Active cu motor pe benzină de 1,2 litri care produce 75 CP costă 11.201 euro (cu aer condiţionat manual). Cu alte cuvinte, concurenţii (mai apropiaţi sau îndepărtaţi) nu prea reuşesc să se apropie de preţul scăzut al unui Logan 10 ani şi, mai mult decât atât, nici nu au la fel de multe dotări.

Datele tehnice ale modelului testat, în pagina următoare.

Pagini: 1 2

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide