TEST în România cu noul Mercedes-Benz CLA. Prinţul clasei compacte

Autor: Iulian Dnistran 04 dec. 2013 Test drive

Am condus, pe drumurile din România, noul Mercedes-Benz CLA. O maşină care a fost supranumită „baby CLS” datorită asemănărilor cu fratele mai mare din familia Mercedes-Benz – limuzina CLS.

Şi, la fel ca marele Mercedes-Benz CLS, noul CLA a fost aruncat în jungla pieţei auto cu un singur scop: să aducă bani. Dacă ne luăm după felul în care arată, succesul pare a fi garantat pentru micul coupe cu patru uşi bazat pe hatchbackul A-Class.

Nu mă pot ascunde după deget. Trebuie să spun că îmi place cum arată Mercedes-Benz CLA. Da, partea din faţă seamănă foarte mult cu fratele A-Class, dar în spate, formele care aduc aminte de berlinele postbelice au câştigat, în catalogul meu personal, foarte multe puncte.

Concurenţi

Aici, noul CLA îşi scoate la iveală asul din mânecă, fiindcă – cel puţin momentan – nu are nici un concurent direct. Motivul? Germanii îi spun „coupe compact cu patru uşi”, aşa că ar trebui să te obişnuieşti cu faptul că, deşi are patru uşi, e de fapt un coupe. Da, ştiu, e ciudat, dar asta e puterea marketingului. Pe lângă linia acoperişului, la impresia de coupe mai ajută şi geamurile fără rame ale uşilor.

Până şi Borat ar spune „very nice”

Bineînţeles, dacă ne luăm după dimensiuni şi numărul de uşi, noul Audi A3 Sedan ar putea intra în acelaşi ring cu compacta cu stea în frunte, însă e suficientă o privire la designul fiecărei maşini pentru a-ţi da seama că, de fapt, cele două maşini nu prea au ce împărţi.

Interior

Dacă ai intrat vreodată într-un Mercedes-Benz A-Class din ultima generaţie, atunci n-o să ai parte de nici un fel de surpriză atunci când urci la volanul noului CLA. La fel cum partea frontală se aseamănă foarte mult între cele două compacte (fiind vorba despre aceeaşi platformă), aşa şi interioarele sunt trase, parcă, la indigo. Ceea ce nu e neapărat rău.

Materialele sunt de o calitate bună, iar întregul habitaclu are un design care duce cu gândul la navetele spaţiale desenate cu creioane colorate în copilărie. Singurele mele critici merg către pseudotableta de pe consola centrală, care dă impresia că a fost o idee târzie a designerilor şi inginerilor, dar şi către materialele plastice din zona genunchilor, care sunt prea tari.

Scaune cu tetiere integrate, confortabile la drum lung

Scaunele sunt foarte confortabile, iar poziţia la volan este una destul de joasă, fapt care duce cu gândul la sportivitate.

În spate, pasagerii – chiar şi cei nu foarte înalţi – s-ar putea să reclame lipsa spaţiului pentru cap, din cauza liniei pe care o urmează acoperişul. Dacă ar fi vorba despre un sedan oarecare, ar fi o problemă, dar nu e un sedan oarecare. Aşa cum am spus şi mai devreme, CLA-ul trebuie văzut ca un coupe compact cu patru uşi, caz în care spaţiul disponibil pe bancheta din spate e decent.

De asemenea, tot designul e de vină şi pentru vizibilitatea perfectibilă în oglinda retrovizoare centrală, din cauza lunetei destul de înguste şi a stâlpilor groşi.

Bancheta pare încăpătoare, dar spaţiul pentru cap e limitat

O surpriză plăcută mi-a apărut în faţa ochilor odată ce am deschis capota portbagajului. Deşi nu e foarte înalt, portbagajul se întinde destul de mult înspre faţă, astfel că volumul total este de 470 de litri, cu 45 de litri mai mare decât al lui Audi A3 Sedan.

Sistemul infotainment e destul de prietenos, mai ales dacă ai mai păşit vreodată într-un Mercedes-Benz. Conectarea telefonului mobil prin Bluetooth se face cu uşurinţă, iar sistemul de navigaţie e la curent cu majoritatea străzilor din România, mai puţin autostrada A3.Dar, până în momentul scrierii acestui text, nici una dintre maşinile pe care le-am condus în 2013 nu avea pe hartă autostrada A3, aşa că nu e nici o tragedie.

Detaliile despre ţinută de drum, performanţe şi consum, în pagina următoare.

Pagini: 1 2 3

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide