Accident cu o maşină fără RCA? Uite cum poţi primi despăgubiri

Autor: Vlad MIRONESCU 09 nov. 2015 Utile
Accident cu o maşină fără RCA? Uite cum poţi primi despăgubiri

Să fii lovit de o maşină fără asigurare RCA este coşmarul oricărui şofer, însă nu este imposibil, având în vedere cifrele recente publicate de Consiliul Concurenţei. Din totalul autovehiculelor înmatriculate, doar 72,5% au încheiată o asigurare RCA.

Astfel, cel mai redus procentaj de autovehicule asigurate în totalul celor înmatriculate, de sub 68%, este înregistrat în nouă judeţe din sudul şi sud-estul ţării, respectiv, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea şi Galaţi. Cele mai ridicate rate, de peste 74%, sunt consemnate în alte nouă judeţe, în principal din centrul şi nord-vestul ţării.

Brokerii de asigurări avertizează că anul viitor aduce un nou val de scumpiri pe piaţa poliţelor obligatorii, deci şansele ca numărul maşinilor fără RCA să crească este destul de mari.

Deci, ce putem face în cazul în care suntem implicaţi într-un accident provocat de un şofer fără RCA, sau mai rău, în cazul în care acesta fuge de la locul accidentului?

O soluţie este Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), o asociaţie profesională non profit constituită din companiile de asigurări care au dreptul să practice asigurarea R.C.A. pe teritoriul României. Acestea contribuie la finanţarea Fondului cu câte 2% din valoarea anuală a primelor brute încasate din poliţe RCA.

În calitate de Organism de plată a despăgubirilor, FPVS intervine în interesul persoanelor păgubite în următoarele condiţii:

-garantează, în condiţiile legii, despăgubirea persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de autovehicule neasigurate sau neidentificate;

-despăgubeşte persoanele prejudiciate dacă acestea nu sunt despăgubite de cei care le-au prejudiciat;

-dacă accidentul cauzator de prejudicii a fost provocat de un vehicul neasigurat RCA, FPVS garantează şi plăteste despăgubiri atât pentru daune materiale cât şi pentru vătămări de persoane şi decese;

-dacă accidentul a fost provocat de un vehicul neidentificat, FPVS garantează şi plăteste despăgubiri numai pentru vătămări de persoane şi decese. Pentru daunele materiale se garantează şi se plătesc despăgubiri numai dacă în accident, cel puţin o persoană a suferit vătămări care să necesite pentru vindecare mai mult de 60 de zile de îngrijiri medicale. Franşiza ce rămâne în sarcina persoanei păgubite pentru daune materiale în aceste cazuri este de 500 Eur/echivalent lei; prin accident provocat de un vehicul neidentificat, se înţelege acel accident în care vehiculul agresor a intrat în coliziune directă cu persoana accidentată sau cu bunul pe care l-a avariat, după care a părăsit locul accidentului;

-persoanele care pot beneficia de despăgubiri sunt cele prevăzute de legislaţia în vigoare la data producerii accidentului.

 

Cum îşi recuperează FPSV banii pe care îi va plăti cu titlu de despăgubiri?

FPVS va recupera de la persoanele responsabile pentru producerea prejudiciului, sumele achitate cu titlu de despăgubiri, dobânzile aferente acestora, cheltuielile privind instrumentarea dosarului de daună şi eventualele cheltuieli de judecată şi de executare silită.

Util şoferilor din România, dar şi în afara ţării

Fondul intervine, în limitele atribuţiilor sale prevăzute de lege, în interesul persoanelor rezidente într-un stat care face parte din Spaţiul Economic European (S.E.E.). Pentru persoanele rezidente în alte state, intervenţia Fondului este posibilă numai în condiţii de reciprocitate.

FPVS acordă despăgubiri, în cazul în care un accident de circulaţie cauzator de prejudicii s-a produs:

Pe teritoriul României în următoarele situaţii:

  • autovehiculul care a provocat accidentul a rămas neidentificat;
  • autovehiculul a fost identificat dar este neasigurat.

Pe teritoriul unui alt stat în următoarele situaţii:

  • Birou Naţional al statului respectiv a aderat la Sistemul Carte Verde;
  • autovehiculul neasigurat care a provocat accidentul este considerat a avea locul obişnuit de staţionare în România;
  • păgubitul este rezident în alt stat decât cel în care s-a produs accidentul şi intervenţia Fondului nu contravine legislaţiei statului respectiv.

Care sunt paşii care trebuie urmaţi dacă suntem prejudiciaţi într-un accident produs de o maşină neasigurată RCA?

Cum se derulează procesul

În termen de 90 de la data depunerii cererii de despăgubire şi a celorlalte acte doveditoare, FPVS fie va plăti despăgubirea cuvenită, fie va adresa un răspuns motivat, în cazul în care se constata că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru ca cel prejudiciat să beneficieze de despăgubiri de la Fond sau dauna nu a putut fi evaluată în întregime.
 

Citeşte şi VIDEO. Burnout cu un Ducati 916 pe un iPhone 6S. Ce se întâmplă cu telefonul e uimitor

 

Citeşte şi VIDEO: Imagini incredibile surprinse in Bucureşti. O femeie a „plimbat” pe capotă un barbat care o acuza ca l-ar fi tamponat cu intenţie

Citeşte şi FOTO – Poliţia Română – 1967 vs 2015. Ei ne arată maşinile, noi vă spunem totul despre ele. Plus: drive-testul cu maşina cumpărată de Poliţie

Citeşte şi GALERIE FOTO Poliţia din Germania are maşini noi. Şi ce maşini…

Citeşte şi VIDEO O femeie care traversează strada este lovită de o maşină. Cui aparţine vina?

Citeşte şi GALERIE FOTO – Cel mai luxos ARO i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu

Citeşte şi GALERIE FOTO Ce maşini poţi cumpăra în România cu mai puţin de 3000 de euro

 

Citeşte şi Ce acte ai nevoie ca să-ţi închiriezi un loc de parcare în Bucureşti. Procedura pe sectoare

Citeşte şi VIDEO Fiat atacă un nou segment, condus de japonezi şi americani – FOTO

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide