Cum arată un VW Bulli cu 5.000 de cai-putere

Autor: ProMotor 04 apr. 2020 Știri auto

VW Type 2, mai cunoscut sub denumirea de Bulli, a fost un model foarte popular în perioada „flower power” a anilor ’60. Bulli are încă numeroși fani în toată lumea, iar multe sunt încă folosite azi pentru deplasări cu familia. Niciunul însă nu este ca cel creat de Perry Watkins, un britanic care i-a montat lui Bulli un motor Rolls Royce de avion. Iată cum arată un VW Bulli cu 5.000 de cai-putere.

Intră în Galeria FOTO

Mașina, care a primit numele de alint „Oklahoma Willy” și-a începu cariera în 1958 sub forma unui foarte banal și cuminte VW Bulli. Chiar dacă pare neverosimil, Watkins nu a cumpărat un Bulli pentru acvest proiect, ci în primul rând un motor cu reacție de avion. Este vorba de un exemplar Rolls-Royce Viper 535 din 1978, care fusese folosit anterior pentru a propulsa un BAC Strikemaster – avion ușor de vânătoare și antrenament folosit de armata britanică până în 1993.

Watkins a restaurat motorul de avion, iar acest lucru i-a luat nu mai puțin de șase ani. Numai instalarea unui afterburner a consumat șase luni din viața lui Watkins, dar, hei! – când există pasiune, ce mai contează câțiva ani în plus sau în minus, nu?

Montarea motorului pe un Bulli a venit ca o idee ulterioară, iar rezultatul este unul surprinzător. Acest VW Bulli cu 5.000 de cai-putere cântărește aproape trei tone, dar poate atinge o viteză teoretică de aproape 500 km/h. Bugatti s-ar simți deja amenințat, dacă Watkins nu i-ar fi liniștit deja: când trece de 260 km/h, Jet-Bulli devine extrem de greu de controlat. Cumva e de așteptat – un van vechi de peste 60 de ani nu este făcut pentru astfel de probe extreme.

Remarcabil, acest Bus încă păstrează motorul original, astfel că poate rula legal pe șosele. Viața lui se desfășoară însă mai mult pe circuitele de drag, unde face o impresie frumoasă. La urma urmei, nu e puțin lucru să vezi un VW Bulli cu 5.000 de cai-putere care lasă în urmă o jerbă de flăcări.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide