Comparație nefericită între vaccinuri și anvelope de iarnă

Autor: George Cristea 01 mart. 2021 Știri auto

Un profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca a făcut o comparație nefericită între vaccinuri și anvelope de iarnă. Distinsul profesor dovedește astfel că este un șofer slab sau cel puțin neinformat.

Intră în Galeria FOTO

Încercând să explice oamenilor de ce nu pot să aleagă între cele trei vaccinuri disponibile în România, Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică din Cluj,  face o analogie între vaccinuri și anvelopele de iarnă. Răzvan Cherecheș spune că nu putem să alegem tipul de vaccin cu care să ne vaccinăm pentru că este imposibil din punct de vedere logistic ca toate cele trei vaccinuri – Pfizer, Moderna şi AstraZeneca – să fie disponibile în același moment în centrele de vaccinare.

„Să presupunem că mâine este prima zi de iarnă. Dacă ești prins fără cauciucuri de iarnă pe stradă, primești amendă și îți dai seama că ai uitat să îți pui cauciucuri de iarnă. Fugi repede la magazin să îți cumperi cauciucuri de iarnă și găsești o coadă lungă de oameni, cu toții vor să își cumpere cauciucuri de iarnă. După multe ore de așteptare, de care cauciucuri de iarnă vei cumpăra? Foarte simplu, de care există în acel moment, pentru că nu ai opțiuni. În acest moment, vaccinurile sunt în aceeași situație. Toată lumea vrea să se vaccineze, dar nu există stocuri disponibile” , explică într-un video profesorul de sănătate publică.

Numai că nu sunt în aceeași situație. Sigur, e posibil să existe șoferi care să cumpere anvelopele după culoarea cauciucului și modelul benzii de rulare, dar suntem convinși că altfel, cei mai mulți șoferi, aleg anvelopele de iarnă după criterii foarte stricte. În cel mai rău caz vor alege anvelopele cele mai ieftine, dar în niciun caz nu vor lua „ce găsesc în magazin”. O dovedește popularitatea testelor de anvelope, dar și atenția pe care o dau cei mai mulți șoferi reputației brandurilor dar și modelelor de anvelope.

Comparație între vaccinuri și anvelope de iarnă. Ce cumperi dacă nu ai de ales?

În plus, cei mai mulți șoferi își cumpără din timp anvelopele de iarnă. Ideea unei cozi la anvelope la care se aliniază șoferii în timp ce afară troienește zăpada este pur și simplu hilară. Iar în cazul anvelopelor, există sute de modele dintre care pot alege șoferii, disponibile, de altfel, tot timpul anului. Ceea ce nu este cazul, cel puțin deocamdată, pentru vaccinuri. Sigur, fiecare are preferințe, și e posibil ca, puși în situația să plătească pentru vaccin, cei mai mulți să îl aleagă pe cel mai ieftin. Dar suntem convinși că dacă guvernul ar împărți gratuit anvelope de iarnă și nu vaccinuri, iar acestea ar fi modele cu performante diferite, toți și-ar dori să primească cele mai performante anvelope.

Din acest punct de vedere, poate că vaccinurile chiar seamănă cu anvelopele de iarnă. În sensul în care îți asigură o marjă de siguranță în condiții dificile. O anvelopă de iarnă slabă va frâna mai prost cu exact atâția metri ca să faci praf mașina din față la semafor. Sau te va proiecta în afara șoselei în primul viraj, punându-ți în pericol viața, a ta și a altora. Prin urmare, dacă ești preocupat de viața ta, vei alege anvelopele mai performante, nu cele disponibile, după cum și în cazul vaccinului, vei prefera unul mai eficient. În cel mai rău caz, mai aștepți puțin până intră în stoc anvelopele sigure.

„În momentul în care te înscrii pe platforma de vaccinare vei alege un vaccin disponibil. În acest moment, vaccinurile Pfizer și Moderna au o eficacitate între 94 și 95%, iar vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de 82,4 %. Toate acestea constituie o opțiune extrem de bună de protecție împotriva Covid-19. Deci vaccinați-vă cu vaccinul care există în acel moment. În nicio țară din lume la acest moment nu poți să alegi tipul de vaccin cu care să te vaccinezi”, își termină mesajul video Răzvan Cherecheș.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide