Guvernul alocă 4,5 miliarde de euro pentru autostrăzi, prin PNRR

Autor: George Cristea 19 mart. 2021 Știri auto

Guvernul alocă 4,5 miliarde de euro pentru autostrăzi, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Suma reprezintă 15% din totalul de 30 de miliarde de euro puse la dispoziție de Uniunea Europeană.

Intră în Galeria FOTO

Cel puțin pe hârtie, la împărțirea banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență au fost alocați 15%din cei peste 30 de miliarde de euro. Pentru a putea fi cheltuiți, este însă nevoie de proiecte eligibile, iar asta a fost întotdeauna o problemă la folosirea banilor europeni de către România.

„Finanțăm în continuare dezvoltarea rețelei de autostrăzi în paralel cu promovarea unui transport cât mai puțin poluant. Ne propunem să alocăm pentru acest domeniu 4,5 miliarde de euro. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea anunță că A7, autostrada care urmează să unească Moldova de sudul țării pe traseul Pașcani – Ploiești, va fi integral finanțată prin
PNRR. Bani sunt alocați și pentru Iași – Târgu Mureș din Autostrada Unirii, legătura A1 cu Timișoara, dar și pentru drumul expres Pitești – Craiova”, a afirmat președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă.

Miliarde de euro pentru autostrăzi prin PNRR. Ce proiecte sunt avute în vedere

„Ministrul Transporturilor m-a asigurat că proiectele sunt mature și că putem avea gata tronsoane din A7 până în august 2026. (…) Mai avem două capete din A8 Iași – Târgu Mureș, care au studiile de fezabilitate începute”, a confirmat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, citat de economedia.ro.

Cristian Ghinea mai spune că prin pilonul de Tranziție Verde în PNRR sunt alocați bani și pentru metroul din Cluj, dar și pentru noi linii de metrou în București.

„În documentul discutat cu Ministerul Transporturilor și cu care vom merge la Comisia Europeană sunt prevăzute investiții în linii noi de metrou la București și Cluj”, a mai spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Autostrăzile din vestul țării, A1 și A3, vor deveni mai accesibile prin 6 noduri rutiere ce urmează a fi amplasare pe acestea. Compania de Drumuri a semnat contractul pentru proiectarea acestora la Cugir în Alba, Sântuhalm în Hunedoara, Bethausen și Recaș în Timiș, Cruceni în Arad, Spinuș în Bihor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide