Rază de speranță pentru Autostrada Moldovei și Autostrada Unirii. Sunt 2 ani de la „metrul de autostradă” al lui Ștefan Mandachi

Autor: George Cristea 17 mart. 2021 Știri auto

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a oferit o rază de speranță pentru Autostrada Moldovei și Autostrada Unirii. La doi ani de la protestul „România vrea autostrăzi! Șî eu” inițiat de Ștefan Mandachi și simbolizat de metrul de autostradă construit de acesta, autoritățile au anunțat că tronsonul Ploiești Buzău va fi scos la licitație în luna mai.

Intră în Galeria FOTO

Ministerul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat marţi că studiul de fezabilitate pentru tronsonul Ploieşti-Buzău din Autostrada Moldovei a fost finalizat, iar licitaţia pentru execuţia acestui sector va avea loc în luna mai.

„Sunt gata studiul geotehnic şi cel de fezabilitate pentru tronsonul Ploieşti-Buzău din Autostrada Moldovei (A7). După aprobarea lor azi (marţi-n.r.) de către CNAIR, în această săptămână va fi obţinut şi acordul de mediu pentru acest segment. Calendarul pe care l-am anunţat rămâne valabil: în mai, începem licitaţia pentru execuţia tronsonului, lung de 63 de km, care cuprinde 6 noduri rutiere, 42 de poduri şi viaducte, 4 parcări securizate şi 159 de hectare de perdele forestiere”, a anunţat Cătălin Drulă.

Autostrada Moldovei și Autostrada Unirii se apropie de startul lucrărilor

Potrivit acestuia, partea de proiectare va fi bine pusă la punct înainte de execuţie: „Vom avea exproprierile făcute la zi, toate avizele, studiile geotehnice şi acordurile necesare – astfel încât să putem începe lucrările în teren de îndată ce semnăm contractul de execuţie”.

Ministrul Transporturilor a mai anunţat că în această săptămână va fi desemnat și câştigătorul licitaţiei pentru proiectarea sectorulul principal între Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni din Autostrada Unirii (A8).

„Sectorul dintre Târgu Frumos şi Leţcani va fi tratat cu prioritate – aici sperăm la o finalizare mai rapidă a proiectării, astfel încât să poată fi dat în lucru pentru execuţie anticipat. Îmi doresc să nu existe contestaţii şi să putem semna contractul pentru proiectul tehnic al acestei investiţii care este crucială nu doar pentru Moldova, ci şi pentru întreaga ţară”, a scris pe Facebook ministrul Cătălin Drulă.

Ce se întâmplă cu metrul de autostradă construit de Ștefan Mandachi

Omul de afaceri Ștefan Mandachi a dat pe 15 martie 2019 unei campanii de conștientizare intitulată „România vrea autostrăzi. Șî eu”. Exasperat de neputința autorităților de a construi o autostradă care să lege regiunea Moldovei de celelalte regiuni ale țării, Mandachi a asfaltat „1 metru de autostradă”.

Un an mai târziu, Mandachi a anunțat că vinde metrul de autostradă, „la centimetru pătrat”, în scopuri caritabile, pentru ajutorarea medicilor din regiunea Moldovei. Zona a fost printre cele mai afectate de primul val al pandemiei de coronavirus. Banii obținuți au fost donați către Crucea Roșie Suceava.

Metrul de autostradă a devenit între timp obiectiv turistic, fiind vizitat de numeroși români. La doi ani de la inaugurare, Ștefan Mandachi declara că și-a pierdut orice speranță că va mai vedea altă autostradă în regiunea Moldovei. În aceeași zi, publicația News Bucovina anunța că metrul de autostradă al lui Mandachi a fost „îngropat”, prezentând imagini a ceea ce pare un vandalism.

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide