Ce tensiune are, de fapt, o baterie auto de 12 volți

Autor: George Cristea 24 mart. 2021 Știri auto

Tensiunea la bornele bateriei mașinii reprezintă un indicator prețios asupra stării de încărcare și chiar de uzură a acesteia. Tensiunea variază în limite destul de largi, așa că mulți sunt curioși să afle ce tensiune are, de fapt, o baterie auto de 12 volți.

Intră în Galeria FOTO

Vorbim de o baterie auto, prin urmare presupunem că avem în vedere un acumulator plumb-acid. Acesta este compus din 6 elemenți conectați în serie, fiecare generând o tensiunea de aproximativ 2 volți. Valoarea exactă a tensiunii depinde de mai mulți factori – temperatură, stare de încărcare, sarcină și starea generală a bateriei, printre altele.

Este un fapt știut că o baterie uzată, posibil sulfatată, va genera o tensiune mai scăzută la borne. Aceasta scade în sarcină și mai mult, uneori până la punctul în care nu mai poate fi folosită pentru pornirea motorului. Chiar și o baterie parțial descărcată va putea porni un motor fără probleme dacă nu este foarte uzată, iar tensiunea în sarcină nu scade foarte mult.

Ce tensiune are la borne o baterie auto de 12 volți. Este un parametru important

Totuși, trebuie ținut cont de faptul că o baterie care petrece mult timp descărcată va duce la acoperirea cu sulf a plăcilor de plumb, ceea ce va scădea curentul în sarcină. În practică, asta înseamnă că la acționarea demarorului bateria nu va putea susține curentul mare cerut de acesta, din cauza unei rezistențe interne ridicate. Aceasta va duce și la pierderi de tensiune, de unde o scădere abruptă a tensiunii la borne în sarcină.

Un bun indicator al stării bateriei este, astfel, valoarea tensiunii la borne într-un circuit deschis – adică atunci când bateria nu are alți consumatori. O baterie încărcată și în stare bună ar trebui să aibă o tensiune mai mare de 12 volți, probabil între 12,6 volți și 13,2 volți. În timpul încărcării (cu motorul pornit), tensiunea indicată poate fi mai mare, de 13,8 volți sau chiar 14,4 volți.

Păstrarea unei baterii în stare perfectă de funcționare timp de mulți ani nu este o misiune imposibilă. De la întreținerea corectă la folosirea unui desulfator, există multe metode prin care poți prelungi durata de viață a unei baterii auto.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide