Cum poți prelungi viața bateriei de mașină

Autor: George Cristea 21 sept. 2020 Știri auto

Când bateria mașinii nu mai reușește să mai pornească motorul, chiar după o încărcare, aceasta este de regulă schimbată. Există însă metode pentru ca bateria să fie folosită în continuare, cu avantajul economiei de bani și al protejării mediului. Iată cum poți prelungi viața bateriei de mașină.

Intră în Galeria FOTO

Descărcarea bateriei reprezintă o problemă frecventă la mașinile moderne, din cauza numeroșilor consumatori existenți. De la sisteme de asistență, încălzirea în scaune și volan și până la sistemul multimedia și navigație, toate consumă curent electric. Alternatorul ar trebui să asigure încărcarea bateriei în timpul mersului, dar nu întotdeauna se întâmplă acest lucru. În cazul în care mașina este condusă pe distanțe scurte, nu este suficient timp ca bateria să se încarce în mers, ceea ce duce în timp la distrugerea bateriei.

Cum poți prelungi viața bateriei de mașină folosind un desulfator

Aproape toate bateriile auto sunt baterii cu plumb. Acestea au electrozi din plumb, scufundați într-o soluție de acid sulfuric. Atunci când se descarcă, pe electrozi se formează cristale de sulf, care în mod normal se dizolvă prin încărcare. Dacă însă bateria rămâne descărcată pentru lungi perioade de timp, cristalele vor adera permanent la plăcile de plumb, operație care poartă denumirea de sulfatare. Ca urmare, bateria își pierde din capacitate. Dacă sulfatarea este masivă, bateria nu va mai putea fi încărcată. De regulă, în acest moment bateria este înlocuită nu una nouă.

Multe baterii exploatate preponderent urban își pierd capacitățile după numai patru ani de utilizare. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple. O baterie care este în mod normal considerată ca epuizată și înlocuită mai poate primi o nouă viață prin regenerare/desulfatare. Pentru aceasta se folosește un dispozitiv de mici dimensiuni, numit pulser sau desulfator. Acesta generează impulsuri de curent la intervale specifice, menite a sparge și dizolva depunerile de sulf de pe elemenți. Un pulser nu este totuna cu un redresor, cu toate că cele mai moderne și competente redresoare auto au funcție de desulfatare.

Care sunt avantajele unui pulser?

Dintre avantajele pulserului putem aminte protejarea mediului, prin prelungirea considerabilă a duratei de viață a bateriei. Astfel, bateriile auto, care conține câteva kilograme de reziduuri toxice, vor ajunge mai rar să polueze mediul.

Dacă nu sunteți preocupați de mediu (deși ar trebui), avantajul de a avea mereu o baterie în formă maximă ar trebui să compenseze costul unui pulser. Acesta poate fi folosit ocazional sau conectat permanent la baterie, caz în care formarea depunerilor de sulf este împiedicată. În plus, un pulser te va ajuta să economisești bani, pentru un preț nu mai mare decât al celor mai ieftine baterii.

Cum mai pot prelungi viața bateriei?

Una dintre metodele simple este încărcarea regulată a bateriei, în special atunci când cele mai mult deplasări cu mașina sunt pe distanțe scurte. Drumurile scurte sunt cea mai sigură cale către defectarea bateriei, astfel că o încărcare periodică a acesteia este recomandată. Acest sfat este valabil și pentru mașinile care petrec multă vreme parcate, în special în pandemie. În cazul în care ai rămas fără baterie, iată cum pornești rapid mașina.

Păstrează bateria curată – dacă polii bateriei sunt acoperiți de mizeri bateria se va descărca prin pierderile de curent generate între electrozi. Nu strică să ai la bord un voltmetru care să-ți indice tensiunea bateriei. Dacă aceasta scade sub 12,4 volți, este timpul ca bateria să fie reîncărcată.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide