Confiscarea mașinii. Când poate poliția să te lase fără vehicul?

Autor: David Andrei 24 mart. 2021 Știri auto

Confiscarea mașinii este o măsură la care poliția poate recurge în anumite situații. Un bărbat din Iași, în vârstă de 70 de ani, a fost condamnat la închisoare în urma unui accident provocat după ce consumase alcool. Acesta a rămas  și fără vehicul.

GALERIE FOTO

Instanța a decis că, în acest caz, confiscarea mașinii în baza articolului 112, alineatul 1, litera b) din Codul Penal, reprezintă o măsură de siguranță. Este vorba despre un autoturism Dacia Logan de culoare albastră.

În octombrie 2020, aflat sub influența băuturilor alcoolice, conducătorul auto a pierdut controlul mașinii și a lovit o altă mașină, marca Volkswagen. “Măsura este proporțională cu gravitatea faptei, valoarea autovehiculului nefiind una deosebită nici în mod obiectiv, față de marcă, model, vechime, stare de uzură, și nici pentru inculpat”, se arată în motivația instanței.

Șoferul, aflat într-o stare vizibilă de ebrietate, a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea probelor biologice. Prima probă a arătat un rezultat 2,44 g/l alcool pur în sânge, respectiv 2,28 g/l alcool pur în sânge. Potrivit Codului penal, aceste rezultate echivalează cu infracțiuni.

Inculpatul a fost condamnat la un an de închisoare. Dreptul de a conduce autovehicule i-a fost suspendat pentru o perioadă de cinci ani.

Nu e primul caz în care s-a recurs la confiscarea mașinii

Cazul bărbatului din Iași nu este singular. Sâmbătă, 13 septembrie, autoritățile au dispus confiscarea mașinii unui șofer care a fost prins aruncând gunoi pe domeniul public, în sectorul 5 al Capitalei. A fost vorba, în acel caz, de o autobasculantă folosită pentru transportarea deșeurilor. Persoana în cauză a fost sancționată cu o amendă în valoare de 30.000 de lei. Autoritățile au cerut și salubrizarea zonei de către cei vinovați în termen de patru zile.

Până în acel moment, polițiștii recurseseră la măsura de confiscare a unor vehicule doar în cazuri în care acestea fuseseră date în urmărire la frontieră sau fuseseră folosite în cazuri de contrabandă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide