Ai nevoie de procură dacă vrei să pleci în vacanță în Grecia cu o mașină care nu e pe numele tău?

Autor: Elena Luchian 04 iul. 2021 Știri auto

„Am nevoie de procură dacă plec în vacanță în Grecia cu o mașină care nu e înmatriculată pe numele meu?” Este una dintre cele mai comune întrebări puse de români pe grupurile de profil. Informații furnizate de poliție.

GALERIE FOTO

Mulți români plănuiesc, vara aceasta, o vacanță în Grecia, folosind mașina de serviciu sau o mașină achiziționată în leasing. Unii dintre ei pleacă în vacanță cu vehiculul deținut de o rudă, pentru că este mai spațios sau mai sigur. Evident, aceste autoturisme nu sunt înmatriculate pe numele lor, ci pe numele anumitor persoane juridice sau fizice. Pot trece granița dacă nu au procură de la proprietarul mașinii?

Lucrurile stau mai simplu decât s-ar fi așteptat. La frontiera cu un stat membru al Uniunii Europene, șoferilor români li se vor cere documentele de călătorie. Printre acestea se numără cartea de identitate sau pașaportul și certificatul de înmatriculare al autoturismului pe care îl conduc. Printre documentele necesare la frontieră nu se află și procura.

Autoritățile cu drept de control din statele pe care șoferul le tranzitează pot efectua verificări suplimentare în cazul în care au suspiciuni privind modalitatea de deținere a autovehiculului, informează, la modul cel mai serios, de această dată, pagina Polițiștii au umor. Aceste autorități însă, nu au dreptul de a refuza intrarea sau interzicerea circulației pe teritoriul statelor respective.

Liber la vacanță în Grecia cu mașina fără procură. Ce se întâmplă la tranzitarea unor state non-UE?

Atunci când șoferii intenționează să ajungă în state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, aceștia ar trebui să verifice condițiile de călătorie specifice fiecărui stat. Vor afla astfel dacă au nevoie de documente suplimentare care să justifice faptul că se află la volanul unei mașini care nu este pe numele lor. Pentru Turcia, de exemplu, este necesară o procură tradusă în limba turcă.

Uneori, la frontieră, polițiștii îi solicită conducătorului auto să prezinte și Cartea Verde, asociată poliței de asigurare RCA, dar și documentul care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide