Final de carieră pentru motorul pe benzină: Comisia Europeană face miercuri anunțul

Autor: Cristian Agatie 10 iul. 2021 Știri auto

Final de carieră pentru motorul pe benzină: Comisia Europeană face miercuri anunțul de care s-a temut întreaga industrie auto. Implicațiile pentru economie, dar și pentru piața auto vor fi majore.

Intră în Galeria FOTO

Anul 2021 a fost mai puțin despre pandemie și mai mult despre schimbările climatice. A fost, totodată, anul în care mașinile electrice au intrat în cotidian, cu 11% din vânzările de mașini noi din Europa în primele 6 luni. Nu este însă suficient, iar Comisia Europeană se pregătește să anunțe miercuri, 14 iulie, un plan ambițios de reducere la zero a emisiilor auto.

Potrivit unor surse apropiate de Comisia Europeană, vânzarea mașinilor noi cu motoare termice va fi interzisă din 2035. Discuțiile nu sunt încheiate, dar situația actuală a pieței auto arată că nu este un termen nerealist. În plus, marii producători auto, așa cum este Volkswagen, au deja o poziție dominantă pe piața mașinilor electrice, fiindu-le mai ușor să accepte schimbările care se preconizează.

Sfârşitul motoarelor electrice în 2035 „este un bun compromis între 2030, care ar fi prea devreme pe plan industrial şi social, şi 2040, care ar fi prea târziu pe plan climatic”, remarcă preşedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, Pascal Canfin.

„O maşină are în general o durată de viaţă de 15 ani. Dacă vrem să avem un transport complet lipsit de emisii de carbon în 2050, atunci ar trebui ca ultima maşină cu motor termic să fie vândută cel mai târziu în 2035”, estimează Diane Strauss, membră a ONG-ului Transport şi Mediu din Franţa.

Final de carieră pentru motorul pe benzină: Comisia Europeană face miercuri anunțul

Totuși, dacă alte zvonuri se confirmă, o mașină nu va mai avea o durată de viață de 15 ani, ci una mult mai scurtă. Acest lucru va fi realizat prin schimbări ale legislației și va permite înlocuirea mai rapidă a mașinilor poluante de pe șosele.

Industria auto se confruntă și cu un termen mult mai strict – 2027 – când intră în vigoare normele Euro 7 care ar face complet neprofitabile motoarele termice. Viitoarele condiții draconice pentru emisii vor impune adoptarea unor măsuri costisitoare pentru depoluarea motoarelor termice, care ar putea deveni nevandabile cu mult înainte de interzicerea de facto a mașinilor pe benzină și motorină.

De altfel, mai mulți producători au anunțat că renunță la producția motoarelor termice înainte de 2035, iar unele chiar înainte de 2030. Volkswagen, cel mai mare producător european, a anunţat în luna iunie că între anii 2033 şi 2035 va înceta să vândă în Europa motoare cu combustie.

Trecerea completă la fabricarea de mașini electrice va afecta numeroși producători de componente din industria orizontală, având în vedere complexitatea redusă a mașinilor electrice. Aproape 15 milioane de oameni depind de industria auto din Europa, iar mulți dintre ei lucrează în domenii care au legătură cu motoarele termice și cutiile de viteză. Motoarele electrice au un număr redus de componente și numai una dintre acestea se află în mișcare. În plus, nu au cutii de viteze, ceea ce înseamnă că mulți producători de componente vor rămâne fără activitate sau se vor adapta la alte segmente industriale.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide