Ford testează tehnologia Geofencing, care va reduce automat viteza de deplasare în zonele pietonale

Autor: Mihai Morcovescu 29 mai 2022 Știri auto

Americanii de la Ford au demarat procesul de testare a unei tehnologii inovatoare care va reduce automat viteza mașinii în zonele pietonale. Denumită Geofencing, aceasta va fi folosită pentru a se crea în orașe o zonă virtuală unde vehiculele vor putea reduce viteza de deplasare. Astfel, nu va mai fi nevoie de intervenția celui de la volan. Noua tehnologie este testată în orașul german cu ajutorul a două modele Ford E-Transit.

Geofencing se va regăsi pe viitoarele modele de serie Ford

În multe orașe din Europa, inclusiv cele din România, limita de viteză în jurul școlilor, spitalelor și zonelor comerciale este de 30 km/h. Indicatoarele de limită de viteză sunt, însă, deseori mascate de crengile de copaci sau de alte obiecte.

De aceea, Ford a dezvoltat tehnologia Geofencing Speed ​​Limit Control. Principalul scop este acela de a face străzile mai sigure pentru toți participanții la trafic. În plus, tehnologia îi va ajuta pe șoferi să evite amenzile pentru depășirea limitei de viteză.

Noua tehnologie este testată în această perioadă și se va regăsi pe viitoarele modele de serie Ford. Sistemul constă într-o hartă virtuală a unei anumite zone dintr-un oraș unde mașina va fi capabilă să încetinească în zonele pietonale. Pe viitor, în acest fel ar putea fi eliminate complet indicatoarele de limită de viteză.

Aceste zone sunt cele din apropierea școlilor, spitalelor și a zonelor comerciale, unde limita de viteză legală este de 30 km/h. În același timp, cei de la Ford spun că tehnologia lor va fi funcțională și pe sectoarele de drum unde viteza maximă legală admisă este de 50 km/h.

Tehnologia va fi testată până în 2023

Geofencing va lucra cu celelalte sisteme de asistență pentru șofer precum Intelligent Speed Assist și Adaptive Cruise Control cu funcție Stop&Go. Oficialii Ford susțin că este mai flexibil și mai eficient comparativ cu alte sisteme. Acesta va deveni o dotare nouă pentru viitoarele vehicule comerciale și de pasageri.

Cu ajutorul localizării GPS, șoferul va fi avertizat în legătură cu o nouă limită de viteză. Acest lucru se va întâmpla înainte de a pătrunde în respectiva zonă. Cel de la volan va primi informațiile prin intermediul panoului de bord, iar noua limită de viteză va clipi sub cea actuală. În acel moment, vehiculul va reduce automat viteza în conformitate cu zona de limitare geografică.

Limitele de viteză vor putea fi ajustate dinamic. Acestea vor fi făcute în funcție de anumite obstacole de pe șosea sau lucrări la carosabil. Totodată, șoferul va putea dezactiva sistemul în orice moment. Noua tehnologie Ford Geofencing Speed ​​Limit Control va fi testată până în luna martie 2023.

Sursa: Ford

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Ford


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide