Planuri ambițioase la Tesla: costuri de producție reduse cu 50% și investiții de 175 miliarde de dolari

Autor: Bogdan Bârliga 02 mart. 2023 Știri auto

Știm deja că Tesla Inc. este cea mai valoroasă companie din lume din perspectiva capitalizării la bursă, iar un plan de investiții anunțat pentru următorii ani de 175 de miliarde de dolari pare să fie plauzibil în acest caz. Elon Musk și directorii din companie au fost prezenți pentru o serie de discuții cu investitorii și câteva informații de interes au ajuns în spațiul public.

Directorul financiar al Tesla, Zach Kirkhorn, a declarat la întâlnirea de miercuri cu investitorii că se depun eforturi susținute pentru reducerea costurilor de producție. CFO-ul Tesla a estimat că Tesla trebuie să investească de şase ori mai mult decât a făcut-o până acum pentru a-şi îndeplini obiectivul de a majora pe termen lung producţia la 20 milioane de vehicule pe an până în 2030. Aceste cifre ar reprezenta o creştere de zece ori faţă de actuala capacitate de producție și investiţiile necesare s-ar putea ridica la 175 miliarde de dolari, a mai precizat Kirkhorn citat de reuters.com.

Cifrele de producție au fost confirmate și de Elon Musk: directorul general Tesla a declarat că este nevoie de 10 modele, iar producţia ar urma să ajungă la două milioane de vehicule pe an pentru fiecare model. Cu toate acestea nu au existat detalii despre când vor fi lansate mașinile din generația următoare și ce modele vor fi oferite. Investitorii ar fi așteptat ca Musk să prezinte un plan pentru producerea unui vehicul electric mai accesibil, care să extindă atractivitatea mărcii și să depășească concurența. Şeful inginerilor, Lars Moravy, a spus că Tesla se aşteaptă să construiască viitoarea generaţie de vehicule la jumătate din actualul cost al Model 3 sau Model Y.

O nouă fabrică Tesla în Mexic

Compania condusă de Elon Musk operează deja facilități de producție în Statelor Unite, Germaniei şi Chinei, iar următoarea mare investiție planificată o reprezintă construirea unei noi uzine în Mexic. Dar deși era de așteptat ca șeful Tesla să anunțe un înlocuitor pentru Model Y din 2024 și o nouă versiune Model 3 aceste informații nu au fost oferite la întâlnirea cu investitorii. Doar directorul de design, Franz von Holzhausen, a confirmat lansarea modelului Cybertruck pentru acest an.

Musk a mai spus că soluție pentru creșterea volumului vânzărilor Tesla ar fi scăderea prețurilor pentru consumatori, adăugând că reducerile Tesla oferite în acest an au stimulat cererea.

„Dorința ca oamenii să dețină o Tesla este extrem de mare. Factorul limitativ este capacitatea lor de a plăti pentru o Tesla”, a spus Musk.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide