(P) Un nou studiu ilustrează beneficiile economice și de mobilitate ale vehiculelor cu două roți în Europa

Autor: ProMotor 19 apr. 2022 MOTO
(P) Un nou studiu ilustrează beneficiile economice și de mobilitate ale vehiculelor cu două roți în Europa

Studiul „Importanța economică a motocicletelor în Europa” condus de Oxford Economics și ACEM ilustrează avantajele pe care le oferă vehiculele pe două roti pe continent, sub aspect financiar și din punct de vedere al mobilității.

Rolul industriei de motociclete s-a evidențiat în mod deosebit încă de la începutul pandemiei globale, reflectând nevoia pentru mobilitate individual în combinație cu distanțarea fizică pentru a sublinia importanța vehiculelor pe două roți motorizate ca mijloace fundamentale de transport sigur. Care este impactul economic al acestei industrii la nivel European? Dar cel asupra mediului înconjurător? Și cât de mult afectează viața oamenilor? La aceste întrebări își propune noul studiu realizat de Oxford Economics să găsească răspuns. Studiul este realizat în colaborare cu ACEM, asociația care îi include pe cei mai mari producători mondiali și examinează fiecare aspect în acest sector, semnalând cum și cât de mult impactează viața.

În cadrul lansării de presă pentru prezentarea cercetării, ACEM a dezvăluit că studiul Oxford Economics arată ca sectorul de motociclete în UE și UK suportă aproximativ 389,000 locuri de muncă (manufacturiere de vehicule, părți și accesorii, echipamente de protecție pentru rideri și activități relaționate). În 2019, sectorul a contribuit cu aproape €21.4 bilioane GDP în Europa. În termeni de taxe, a generat în jur de €16.6 bilioane, transformând motociclismul într-un important contribuabil la finanțele publice, în special pe piețele mari, precum Germania, Franța, Italia, Marea Britanie și Spania.

Comerț internațional. Raportul a analizat și rolul jucat de industria de motociclete în zona comerțului internațional. Companiile din Uniunea Europeană exportă anual vehicule, părți și componente în valoare de aproximativ €2.1 bilioane către clienții non-europeni. Printre piețele cheie de export se numără SUA, Elveția, Australia și Japonia. Totuși, studiul remarcă faptul că „exportatorii europeni plătesc tarife de import înalte în China, Thailanda și India”, unde există un potențial enorm de creștere.

Mobilitate eficientă, timp câștigat, beneficii ecologice. Oxford Economics a examinat avantajele suplimentare de care se bucură utilizatorii de motociclete și impactul pozitiv asupra mediului. Un scenariu de analiză sugerează că dacă 5% din cei care fac naveta cu mașina în Europa (5.3 milioane navetiști) ar cumpăra o motocicletă, economiile de tip aggregate ar fi de 21.2 milioane de zile pe an, echivalând €3.3 bilioane pentru acești utilizatori. Motocicletele permit costuri mai reduse de combustibil și operaționale. În media, costul deplasării cu motocicleta (€545) ar reprezenta aproape o treime din costul corelat cu folosirea unei mașini (€1,435) pe parcursul unui an.

Impactul asupra mediului. Studiul a confirmat că motocicletele au o amprentă mică asupra mediului, comparativ cu vehiculele pe patru roți. Un vehicul pe două roți obișnuit emite aproximativ 99 g CO2/km, mai puțin de jumătate din cantitatea produsă de o mașină cu consum diesel/benzină (210 g CO2/km). Modelele până în 250 cc emit în medie 62 g CO2/km. Aproape 62% din modelele europene se încadrează aici. Recreația, sporturile și evenimentele de motociclism sunt, și ele, de importanță socială și economică.

Stefan Pierer, Președinte ACEM: „În ciuda pandemiei Covid-19 și a mediului dificil de comerț internațional, sectorul nostru rămâne solid. Industria de motociclete va continua să aibă un rol pozitiv prin crearea de locuri de muncă, dezvoltare economică, pentru agrement și mobilitate urbană.”

Antonio Perlot, Secretar General ACEM: „Acest studiu oferă o imagine detaliată a beneficiilor pe care motocicletele le aduc utilizatorilor, celor implicați în domeniu, dar și economiei și societății în general. Credem că mobilitatea în Europa va suferi un profund proces de schimbare. Companiile din cadrul ACEM țintesc spre crearea de soluții mai eficiente și sustenabile pentru mobilitate urbană și recreațională”.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...

Sursa foto: Ath-moto.ro



Comentarii
Inchide