10 recomandări sigure/testate pentru cei care vor să obțină permisul auto din prima încercare

Autor: ProMotor 13 ian. 2020 Chestionare auto
10 recomandări sigure/testate pentru cei care vor să obțină permisul auto din prima încercare

Mulți consideră că obținerea permisului auto impune stres, emoții puternice, frustrare în momentele în care informația parcă nu are sens și logică, fiind greu de înțeles și o stare de oboseală. Lucrurile stau diferit, totuși, pentru că modul în care se trece prin perioada premergătoare examenului depinde de modul de abordare a fiecărei persoane în parte. În mod firesc, o persoană asumată, care va fi organizată în ceea ce privește studiul, va reuși să obțină dreptul de a conduce pe drumurile publice din prima încercare.

Conform ChestionareAuto.ro, într-un top al recomandărilor sigure care contribuie cu succes la obținerea permisului auto, primele locuri sunt ocupate de următoarele:

1. Alegerea celei mai bune școli de șoferi și a celui mai bun instructor

Este primul pas care în niciun caz nu trebuie să se facă la întâmplare. De alegerea școlii și a instructorului depinde și modul în care se va realiza pregătirea pentru examen. Un instructor implicat va fi la dispoziția elevului său, căruia îi vă oferi tot sprijinul de care are nevoie.

Nu costul școlii de șoferi face diferență dintre una bună, în care pregătirea elevilor și rezultatele obținute de aceștia contează, și una pentru care aceste aspecte nu sunt relevante, ci review-urile de la alți elevi vis-a-vis de calitățile mașinilor de la școala respectivă și aptitudinile instructorilor.

2. Ore pe traseu în diferite condiții de vreme și de trafic

O altă recomandare a specialiștilor este legată de condițiile diferite de drum. Deși par mai dificile, cursurile la școala de șoferi urmate iarna, toamna sau primăvara au avantajul de a forma deprinderi mai importante când vine vorba despre traseu. Un trafic cu zăpadă sau ploaie este mai dificil și necesită atenție mai mare, dar acest aspect este în avantajul viitorului șofer.

Momentul din zi ales pentru traseu este de asemenea un reper de urmărit de către elevi. Ar trebui chiar să li se solicite instructorilor să facă ore de condus dimineața, când în orașele mari este foarte aglomerat, dar și seara pentru a se obișnui cu luminile celorlalte autovehicule din trafic.

La fel de important este ca instructorului să i se solicite ore pe drumuri foarte grele – foarte înguste sau foarte înclinate, în intersecții mari care necesita să se respecte cu strictețe regulile de circulație.

De ce toate aceste recomandări? Pentru că este foarte posibil ca acestea să fie condițiile de trafic în timpul examenului pe traseu. Ori, un elev care le stăpânește foarte bine nu va întâmpina probleme și nici nu vă simți că emoțiile îl copleșesc.

Datorită numărului mare de persoane examinate, sunt șanse mari ca la examen să nimeriți în aceleași condiții de trafic precum cele din timpul școlii.

3. Evitarea oricărei surse de presiune și energie negativă

În mod similar oricărui tip de examen, emoțiile sunt firești. Modul în care pot fi gestionate depinde de persoana care se pregătește pentru a obține permis auto. La modul general, cu cât va stăpâni mai bine informația teoretica și va deprinde abilitați practice, cu atât emoțiile vor fi mai mici.

Nici presiunea nu ajută în perioada de pregătire pentru examen. Un exemplu în care aceasta crește în mod exponențial cu numărul persoanelor care știu că urmează examenul și este determinată de frica de eșec. „Cum vor reacționă cei care știu la vestea că am picat examenul?”

Un alt factor care declanșează emoțiile negative este zvonul. Mulți dintre cei care pică sala sau traseul răspândesc zvonuri care, deseori, nu sunt fundamentate pe fapte reale. Astfel de persoane pică examenul pentru că nu s-au pregătit suficient, însă vor propaga alte cauze care să acopere adevărul: „am picat sala nu pentru că nu am făcut chestionare auto suficient de multe și pentru că nu am învățat legislația, ci pentru că nu am avut timp suficient să răspund la întrebări” sau „nu am greșit în trafic, însă examinatorul m-a picat pentru că avea o zi proasta”.

Astfel de lucruri nu se întâmplă în realitate, ci sunt doar scuze care se transformă în zvonuri care derutează și pun presiune pe cei care se pregătesc pentru examen. În realitate, examinatorii nu pică elevii fără că aceștia să nu greșească în trafic și la sală, cei care cunosc răspunsurile corecte au suficient timp să răspundă.

4. Testarea nivelului de pregătire pentru sală prin chestionare auto

În aceasta secțiune se impun amintite mai multe aspecte:

Testele auto trebuie să fie obligatoriu chestionare DRPCIV oficiale, pentru că acestea sunt singurele chestionare aprobate de către autorități și se regăsesc și la examen. Întrebările pe care le includ cuprind toată bibliografia necesară de învățat pentru examen. Deși Codul Rutier este o carte de căpătâi pentru examenul auto, există manuale în care toate informațiile sunt bine explicate, într-un limbaj ușor de înțeles și o abordare care include exemple concludente.

„Codul Rutier mură în gură” și „Secretele obținerii permisului de conducere” sunt cărți fundamentate pe nevoile reale ale celor care urmează să susțină examenul auto și pe feedback-ul pozitiv primit de la instructori. Doar după ce se parcurge, înțelege și reține informația care privește legislația, semnele de circulație și celelalte aspecte importante, parte a bibliografiei pentru examenul auto, se pot face teste.

Pe ChestionareAuto.ro există toate chestionarele DRPCIV oficiale și actualizate la zi, din care se aleg și întrebările pentru examen. Sarcina celui care se pregătește este să răspundă nu la multe, ci la foarte multe și, obligatoriu, la „chestionarul zilei” în care sunt incluse cele mai dificile 26 de întrebări. Toate întrebările greșite au răspunsurile corecte explicate la finalul chestionarului. Un avantaj major pentru cei care se pregătesc, deoarece sunt ajutați să înțeleagă logic de ce au greșit.

Chestionarele auto nu trebuie să se rezolve la întâmplare, ci după un plan foarte bine stabilit. După parcurgerea parții teoretice este recomandat să se înceapă cu un număr redus de chestionare, zilnic. Este firesc să nu se obțină chiar punctajul maxim la primele chestionare, însă nu este un motiv de panică sau de descurajare.

Exercițiul zilnic va contribui eficient la obținerea punctajului maxim până la finalul perioadei de pregătire. Mare atenție, însă! Primul chestionar la care se obțin 25 sau 26 de puncte nu înseamnă că și la următorul situația va fi similara. De-abia când obține maximul de puncte la o serie de 20-25 de chestionare o persoana se poate considera pregătită.

Într-o secțiune cu „așa nu” pot fi adăugate următoarele aspecte:

  • nu este o regulă ca testele să fie rezolvate doar acasă. Rezolvându-se și în cadrul școlii de șoferi, elevul își va putea întreba instructorul atunci când nu înțelege anumite aspecte. De altfel, nu există loc de jenă când apar neînțelegeri, indiferent dacă este vorba despre detalii minore, și elevul trebuie să-și întrebe profesorul și acesta să-i răspundă în amănunt;
  • chestionarele auto nu se lucrează doar pe ultima sută de metri. Pregătirea din timp, temeinică, reprezintă cheia reușitei la examenul pentru obținerea permisului auto. Testele se fac pe o perioadă mai mare de timp, pentru a se lucra fără stres și oboseală;
  • chestionarele nu se fac ore în șir, la rând. O astfel de abordare duce la oboseală, prin urmare, la o serie de răspunsuri greșite. Pe de altă parte, o oră de lucru, înainte de a pleca la serviciu, poate însemna foarte mult, dar nu suficient pentru o zi.

5. Simularea probei teoretice a examenului auto acasă

ChestionareAuto.ro le oferă celor care se pregătesc pentru examenul auto posibilitatea de a simula examenul acasă. În sala de examen elevul are la dispoziție un ecran cu touchscreen pe care bifează răspunsurile corecte în 30 de minute. Acasă, nu este obligatoriu să dispună de un dispozitiv cu touchscreen, pentru că poate da click pe variantele corecte, utilizând un dispozitiv conectat la Internet: laptop, calculator, tabletă sau smartphone.

În sala de examen, elevul poate să răspundă când apare întrebarea sau, dacă nu știe sau nu este sigur, să o amâne. Când răspunde greșit, va ști la câte întrebări a răspuns corect și la câte nu, pentru că informația apare pe dispozitiv. La patru răspunsuri greșite poate să părăsească sala de examen, în mod evident a picat examenul. În mod similar poate contoriza și acasă.

6. Planificarea orelor de studiu într-un mod eficient

Orice obiectiv propus necesită stabilirea anterioară a unui plan care trebuie respectat. Stabilindu-se un plan zilnic de lucru pentru întreaga perioadă de pregătire pentru permisul auto este imposibil să se rateze reușita. Cel care învață pentru examen va trebui să treacă zilnic peste noțiunile de teorie pentru a le consolida și să rezolve cât mai multe chestionare, însă cu pauze între sesiunile de studiu.

7. Tehnica cercurilor de ceapă

Aceasta este una dintre strategiile cele mai eficiente pentru învățat. De ce poartă denumirea asta? Pentru că presupune aprofundarea bazelor (comparate cu mijlocul unei cepe) și ulterior adăugarea de informație suplimentară, precum foile cepei care îmbracă mijlocul.

8. Testarea nivelului de pregătire pentru traseu cu un alt instructor

În timpul probei practice la examenul auto, elevul va fi însoțit de un polițist care va sta pe scaunul din dreapta și îi va testa abilitățile și cunoștințele teoretice în trafic. Simularea probei pe traseu se poate face înainte de examen, printr-o ședință auto cu un alt instructor decât cel cu care s-au făcut orele de curs. O asemenea abordare întrunește condițiile de examen: (1) o persoana străină în dreapta șoferului și (2) acesta va putea să constate obiectiv nivelul elevului și îi va spune dacă are sau nu nevoie de ore suplimentare.

9. Solicitarea ajutorului de la instructor pentru cele mai diverse neînțelegeri

Instructorii auto și profesorii de legislație sunt plătiți pentru a pregăti elevii pentru examenul auto. Prin urmare, nu există niciun motiv de reținere când apare vreo neînțelegere și cursantul își dorește să afle detalii corecte. Trebuie să întrebe chiar și atunci când aspectul nu este foarte important, dar nu îl înțelege. Într-un asemenea context, jena și stânjeneala nu își au rostul. Până la urma, motivul pentru care se urmează cursurile școlii de șoferi este înțelegerea informației auto.

10. Odihna înainte de examen

Nu în ultimul rând, înainte cu o zi de examenul auto candidații trebuie să se odihnească suficient. Învățând chiar și în ultima zi, vor cumula stres inutil. Le este necesară odihna psihică și fizică, somn odihnitor și momente fără presiune.

În concluzie, candidații la examenul pentru obținerea permisului auto care vor să îl obțină de la prima încercare trebuie să învețe partea teoretică foarte bine, să facă multe, multe, chestionare, să pună întrebări de fiecare dată când ceva le este neclar, să încerce să exceleze de la o ședință de condus la alta și să fie calmi. Urmând sfaturile anterioare, vor găsi cheia succesului!

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide