Mercedes Benz Clasa G împlineşte 40 de ani. Totul a început în anii 70, însă Daimler şi Steyr nu ştiau că pun bazele unui model legendar

Mercedes-Benz Clasa G a împlinit 40 de ani şi este modelul cu cel mai lung parcurs de producţie din istoria Mercedes-Benz.

Mercedes Benz Clasa G împlineşte 40 de ani. Totul a început în anii 70, însă Daimler şi Steyr nu ştiau că pun bazele unui model legendar Mercedes Benz Clasa G împlineşte 40 de ani. Totul a început în anii 70, însă Daimler şi Steyr nu ştiau că pun bazele unui model legendar

Mercedes-Benz Clasa G a împlinit 40 de ani şi este modelul cu cel mai lung parcurs de producţie din istoria Mercedes-Benz.

Totul a început în anii 70, dintr-o colaborare între Daimler-Benz AG şi Steyr-Daimler-Puch, însă nimeni nu se gândea atunci că rezultatul va intra în istorie. Chiar şi conceptul de atunci era nemaivăzut: combina capabilităţi off-road superioare cu siguranţa şi confortul unei maşini de şosea.

În 1975 s-a decis producţia Clasei G. Totodată, s-a decis construirea unei uzine la Graz, iar în aceast loc s-au fabricat modelele Clasei G încă de atunci. În ziua de azi, 80% din maşinile iesite de pe linia de fabricaţie se află încă în uz.

Mercedes-Benz Clasa G a fost lansat pe piaţă în 1979 şi era disponibil cu 4 motorizări, care ofereau între 72 şi 156 de cai-putere. Primele modele erau tip Cabriolet, cu ampatament scurt, sau Station Wagon, cu ampatament lung sau scurt. Modelul produs în Austria poartă numele Clasa G din 1993.

De-a lungul timpului, Mercedes Clasa G a îndeplinit numeroase roluri: maşină de pompieri, de poliţie sau ambulanţă. Totodată, a fost folosit drept Papamobil.

În 1999, Mercedes-Benz Clasa G a primit prima sa variantă AMG, iar aşa a apărut G55 AMG. Motorul său aspirat de 5,5 litri producea 354 de cai-putere şi un cuplu maxim de 525 Nm. Viteza maximă era limitată electronic la 210 km/oră. Totodată, transmisia automată în 5 trepte, şasiul, frânele şi sistemul de evacuare erau modificare pentru o performanţă sporită.

În 2002, noul G63 AMG mergea mai departe. A fost primul model Clasa G care oferea un motor V12 aspirat, iar acesta producea 444 cai-putere şi 620 Nm dintr-o cilindree de 6,3 litri.

Doi ani mai târziu, în 2004, modelul G55 AMG Kompressor a crescut puterea. Oferit cu un motor V8 care producea 476 CP şi 700 Nm, Mercedes Clasa G realiza sprintul 0-100 km/oră în 5,6 secunde.

La aniversarea de 30 de ani, în 2009, Clasa G a primit un upgrade semnificativ la interior, pentru a creşte gradul de confort la bord.

În 2012, a urmat o schimbare majoră. O nouă gamă de dotări interioare şi exterioare, printre care sisteme de confort şi siguranţă precum Distronic Plus şi asistent de parcare Parktronic.

Pentru prima dacă, Mercedes Clasa G a primit de la AMG motorul de pe legendara versiune G65 AMG, care l-a transformat în cel mai puternic model off-road in lume. Propulsorul de 6 litri V12 biturbo producea 612 cai-putere şi 1000 Nm cuplu. Totodată, exista şi varianta G63 AMG, cu un V8 biturbo de 5,5 litri care producea 544 de cai-putere şi 760 Nm.

În 2017, modelul cu numărul 300.000 a ieşit de pe linia de producţie de la Graz - un model Mercedes G500 albastru cu interior de piele neagră.

O nouă eră a pornit în 2018: noul Mercedes Clasa G a fost prezentat în premieră la Salonul Internaţional Auto de la Detroit. Exteriorul a urmat tradiţia de succes stabilită de primul model, însă interiorul a fost complet remodelat. Noul model a primit cele mai noi sisteme de asistenţă şi siguranţă disponibile în magazin Mercedes, dar şi o îmbunătăţire a sistemului de tracţiune integrală, cu o nouă suspensie, programele de condus Drive Select şi trei diferenţiale.

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.