Începând cu 1 ianuarie, acciza la țigarete va fi aliniată cerințelor impuse de reglementările europene

Autor: ProMotor 03 dec. 2020 Focus
Începând cu 1 ianuarie, acciza la țigarete va fi aliniată cerințelor impuse de reglementările europene

Având în vedere faptul că, începând cu data de 1 aprilie a anului în curs, acciza la țigarete se situează sub pragul minim impus de legislația UE, Parlamentul României a adoptat recent un amendament la Codul Fiscal pentru corectarea situației și evitarea sancțiunilor din partea Comisiei Europene. Mai exact, Directiva 2011/64/UE impune ca acciza totală la țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul.

În România nivelul accizei reprezintă în momentul de față doar 58,7% din acest preț de vânzare cu amănuntul. În acest context, acciza va crește de la începutul anului viitor cu 12.24 lei pe 1000 de țigarete, de la nivelul curent de 533.97 lei, la 546.21 lei.

În cazul în care România nu ar fi efectuat această ajustare, Comisia Europeană ar fi putut demara procedura de infringement împotriva țării noastre, începând cu data de 1 ianuarie 2021.

Vor fi actualizate și nivelurile accizelor aplicabile celorlalte produse din tutun și noilor produse din tutun sau cu nicotină

Conform prevederilor în vigoare ale Codului fiscal, nivelul accizelor aplicate țigaretelor va fi de 563,97, începând cu 1 aprilie 2021, nivel care urmează să fie menținut și pe parcursul anului 2022.

În ceea ce privește celelalte produse din tutun și noile produse din tutun sau cu nicotină, nivelurile accizelor aplicabile acestora vor fi la rândul lor actualizate cu valoarea indicelui prețurilor de consum, tot începând cu data de 1 ianuarie, conform prevederilor legale în vigoare.

În cadrul dezbaterii parlamentare a proiectului de lege în cauză – organizată în data de 23 noiembrie 2020 -, Ministerul Finanțelor Publice a afirmat că experții instituției lucrează în momentul de față, împreună cu reprezentanții operatorilor economici vizați de aceste măsuri, la definirea unui regim fiscal corect și coerent, pentru toate categoriile de produse din tutun și cu nicotină existente pe piață.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide