10 sfaturi care te ajută să fii calm la volan

Autor: Adrian Mihălţianu acum 6 ani In trafic

Condiţiile de drum din România sunt din ce în ce mai proaste. Chiar dacă guvernanţi se laudă că au deschis cine ştie câte autostrăzi pe care nu poate circula nimeni, realitatea de pe şosea nu este deloc roz. Pietoni care traversează neregulamentar, nebuni care gonesc prin sate cu drumuri înguste şi multe, foarte multe maşini. Aşa se face că stresul de la volan ajunge să concureze cu stresul de acasă sau stresul de la serviciu.

Nu pare mare lucru când spui „stres la volan”, dar un şofer care nu e calm poate să facă o greşeală la volan. Iar o greşeală poate fi suficientă pentru a contribui la statisticile dureroase care caracterizează siguranţa rutieră din România.

Iată, aşadar, o listă cu zece sfaturi care te pot ajuta să îţi păstrezi calmul atunci când eşti la volan. Dacă eşti şofer începător, nu uita să arunci o privire şi peste sfaturile pe care ţi le-am dedicat într-un material separat.

10. Încearcă să dormi cât mai bine noaptea

Sfat mai ales pentru şoferii profesionişti: un somn bun poate să şteargă cu buretele foarte multe gânduri rele, în vreme ce o noapte tulburată de griji poate să ducă la foarte multă oboseală la volan. Iar oboseala la volan poate duce, la rândul ei, la accidente dureroase.

Sfatul nostru: lasă grijile pentru a doua zi şi încearcă să ai un somn liniştit. Asociaţia Naţională a Somnului din Statele Unite ale Americii recomandă ca un adult să doarmă în jur de 7-9 ore în fiecare noapte, în timp ce adolescenţii ar trebui să doarmă aproximativ 8,5-9,25 ore. Vă scoală părinţii sau soţia! Daţi-le cu studiul în cap!

Bună! Sunt Olga Kurylenko şi arăt superb la volan. Pentru că dorm bine noaptea!

9. Încearcă să pleci de acasă cu 20 de minute mai repede decât de obicei

Dacă pleci în ultimul moment la drum, cu siguranţă o să devii stresat, fiindcă traficul va fi foarte aglomerat, iar timpul o să se scurgă, parcă, mai repede. Sfatul e să pleci mai repede de acasă pentru a evita aglomeraţia. Şi, chiar dacă nu eviţi aglomeraţia, măcar ai un tampon de 10-20 de minute care îţi permite să ajungi la destinaţie atunci când trebuie.

8. Nu fi nervos când pleci la drum

Dacă nu ai dormit bine noaptea, s-ar putea să fii stresat încă dinainte să deschizi portiera maşinii. Încearcă să scapi de toate gândurile rele înainte de a ieşi pe uşa de la casă – uită de certurile nesemnificative cu iubitul sau iubita şi gândeşte-te unde trebuie să ajungi şi pe unde trebuie să o iei.

Învaţă de la Ryan. Calm, calm, caaaalm…

7. Cunoaşte-ţi traseul dinainte de a pleca la drum

Dacă pleci la drum în ultima secundă şi nu ştii pe unde trebuie să mergi, stresul la volan e garantat – ora la care trebuie să ajungi la destinaţie se apropie din ce în ce mai repede, iar tu mergi în direcţia greşită. Aşadar, planifică-ţi traseul dinainte de a pleca la drum. Poţi să faci asta chiar de la birou – ai la dispoziţie Google Maps şi Nokia Here, printre altele. Dacă ai posibilitatea, recomandarea noastră este să testezi traseul pe viu cu o zi înainte de marea întâlnire, astfel încât să îl poţi învăţa.

De asemenea, e foarte bine să explorezi alternativele la traseul tău principal, ca să poţi evita aglomeraţia atunci când e nevoie. Încearcă să nu o iei pe străzi pe care nu ai mai mers niciodată – s-ar putea să te rătăceşti şi să pierzi şi mai mult timp decât dacă ai fi rămas în aglomeraţie.

Dacă ai smartphone, fie el cu iOS sau Android, poţi să îţi instalezi o aplicaţie de navigaţie prin GPS – există câteva programe gratis care te ajută să ajungi la destinaţie fără prea multe bătăi de cap. Dacă nu ai telefon inteligent, poţi să investeşti într-un terminat GPS – sunt suficiente aparate care nu depăşesc preţul de 500 de lei.

Ar fi bine să fiţi atent cu hărţile Apple, da?

6. Poziţia corectă la volan

Ai văzut şi tu destui şoferi care stau la volan ca şi cum ar fi pe scaunul de la dentist. Chiar dacă unii interpretează această poziţie ca una de şmecher, adevărul e că nu este o poziţie corectă. Potrivit specialiştilor, o poziţie corectă la volan implică următoarele:

– spătarul scaunului trebuie să fie reglat astfel încât la cot să se formeze un unghi de aproximativ 90 de grade. De asemenea, încheietura de la mână ar trebui să atingă partea de sus a volanului atunci când braţul e întins, iar spatele e lipit de spătar;

– scaunul trebuie să fie reglat astfel încât picioarele să se poată mişca libere în zona pedalierului.

Dacă poziţia la volan este incorectă, o serie de manevre dificile pot duce la frustrări, iar frustrările pot duce la stres. Ca să nu mai spunem că o poziţie incorectă la volan poate duce la un accident.

Ştim că vă place, dar aşa nu!!

5. Ascultă muzica ta preferată

Dacă eşti blocat în trafic, ascultă muzica ta preferată în maşină. Cel mai bine ar fi să ai la tine un CD sau un stick USB cu melodiile care te fac fericit indiferent de situaţie. Dacă nu ai aşa ceva la îndemână, alege un post de radio care nu insistă prea mult pe vorbele moderatorilor şi pe reclame.

4. Ascultă podcasturi sau cărţi audio

Unele posturi de radio, atât din străinătate, cât şi din România oferă posibilitatea descărcării în format digital a unor emisiuni pe care tu nu le-ai prins atunci când au fost difuzate în direct.

Dacă nu eşti fanul podcasturilor, poţi încerca o carte audio pe CD sau stick USB. De ce nu, ai putea asculta un audio book chiar despre modalităţile în care poţi să rămâi calm în orice situaţie.

3. Lasă-i să claxoneze

Atunci când e foarte aglomerat, unii şoferi au impresia că toate probleme se pot rezolva prin claxoane, chiar dacă nimeni nu are nici o vină şi nimeni nu poate să facă nimic pentru a îmbunătăţi situaţia traficului.

Astfel, sfatul nostru e să-i laşi să claxoneze – dacă plusezi şi tu cu claxoane nu o să rezolvi nimic. De fapt, o să te enervezi şi mai tare.

Claxonatul nu ajută la nimic. Mieunatul, poate!

2. Lasă-i pe alţii să treacă, fii corect şi politicos

Politeţea în trafic e o trăsătură din ce în ce mai absentă pe străzile din România, dar asta nu înseamnă că toţi şoferii sunt grosolani. Dacă e aglomerat – şi nu doar atunci – încearcă să fii politicos şi să îi laşi să treacă pe cei care vor să intre pe drumul principal, ignorând claxoanele din spatele tău. De asemenea, lasă-i pe cei care semnalizează de minute bune să schimbe banda. Nu te incomodează cu nimic, iar traficul se fluidizează.

1. Condusul nu e un concurs – mergi încet, respectă regulile de circulaţie, nu vorbi la telefon, nu te machia

Concursurile se ţin pe circuit, nu pe drumurile publice. Aşa că aplică regulile pe care le-ai învăţat la şcoala de şoferi sau, dacă nu le-ai învăţat, întreabă pe cineva care ştie despre ce vorbeşte.

Indicatoarele rutiere sunt acolo pentru a fi respectate, chiar dacă unii le ignoră. Aşa că fii cu ochii-n patru pentru indicatoare, marcaje rutiere, pietoni şi alte maşini. Altfel spus, concentrează-te la activitatea condusului, nu te lăsa distras de pasageri, telefoane sau alte activităţi care pot aştepta.

Nu uita să porţi centura şi să le ceri şi pasagerilor tăi să poarte centura de siguranţă, oricât de scurt ar fi traseul. Nu e o fiţă să porţi centura – deşi unii cred asta. Centura îţi poate salva viaţa atunci când un şofer care nu a fost atent la orele de legislaţie auto trece pe roşu la semafor şi intră direct în tine, chiar dacă maşina în care te afli tu nu s-a pus încă în mişcare.Comentarii
Momentul ULUITOR în care spectatorii s-au uitat UIMIŢI pe teren! Ce a putut face Simona Halep: adversara a rămas fără cuvinte! VIDEO
Momentul ULUITOR în care spectatorii s-au uitat UIMIŢI pe teren! Ce a putut face Simona Halep: adversara a rămas fără ...
Telespectatorii au crezut că nu citesc bine! Ce a putut scrie Simona Halep pe cameră, după calificare: MESAJUL i-a făcut pe mulţi să zâmbească
Telespectatorii au crezut că nu citesc bine! Ce a putut scrie Simona Halep pe cameră, după calificare: MESAJUL i-a făcut ...
Atenție, se dau bani! Românii vor primi pe loc 9.000 de lei, garantat. Ce trebuie să facă
Atenție, se dau bani! Românii vor primi pe loc 9.000 de lei, garantat. Ce trebuie să facă
Poveste de dragoste ieşită din tipare: Ea are 80 de ani, el are 35: „Nu stă cu mine pentru bani. M-am simţit din nou tânără” / Ce planuri de viitor şi-au făcut cei doi îndrăgostiţi
Poveste de dragoste ieşită din tipare: Ea are 80 de ani, el are 35: „Nu stă cu mine pentru bani. M-am simţit din nou ...
Prezentatoare TV celebră, în stare gravă la spital! Ce șanse îi dau medicii la viață
Prezentatoare TV celebră, în stare gravă la spital! Ce șanse îi dau medicii la viață
Moartea lui Kobe Bryant l-a determinat pe Shaquille O'Neal să facă o schimbare importantă în viaţa lui
Moartea lui Kobe Bryant l-a determinat pe Shaquille O'Neal să facă o schimbare importantă în viaţa lui
Invenția românească genială: robotul care "citește" radiografii mai repede decât medicul
Invenția românească genială: robotul care "citește" radiografii mai repede decât medicul
Secretul TERIBIL al lui Ceauşescu din ultimii ani de viaţă a ieşit la IVEALĂ după 30 de ani. „Dacă se AFLA, soţia sa, Elena, şi fiul său, PLAYBOYUL-ul Nicu ...”
Secretul TERIBIL al lui Ceauşescu din ultimii ani de viaţă a ieşit la IVEALĂ după 30 de ani. „Dacă se AFLA, soţia ...
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
S-a terminat: Schimbări URIAŞE pentru toţi şoferii. Firea a publicat regulamentul pentru proiectul Oxigen. Trebuie să ştiţi asta de câte ori vă urcaţi la volan
S-a terminat: Schimbări URIAŞE pentru toţi şoferii. Firea a publicat regulamentul pentru proiectul Oxigen. Trebuie să ...
Volkswagen tocmai ce a ameninţat direct Tesla. Ce are de gând CEO-ul companiei din Berlin să facă în următorii ani
Volkswagen tocmai ce a ameninţat direct Tesla. Ce are de gând CEO-ul companiei din Berlin să facă în următorii ani
Meghan Markle și Prințul Harry se întorc în Marea Britanie? Regina se teme să nu sfârșească la fel ca Prințesa Diana și îi vrea înapoi! Ce probleme grave au aceștia în Canada
Meghan Markle și Prințul Harry se întorc în Marea Britanie? Regina se teme să nu sfârșească la fel ca Prințesa Diana ...
Inchide