Accident. Ce poţi păţi dacă traversezi prin loc nepermis. Şi în fugă. VIDEO (+18)

Autor: Adrian Mihălţianu 18 mart. 2013 Accidente
Accident. Ce poţi păţi dacă traversezi prin loc nepermis. Şi în fugă. VIDEO (+18)

Continuăm campania de conştientizare a cauzelor principale ale accidentelor soldate cu morţi şi răniţi grav, cu un videoclip care arată de ce se moare, la urma urmei, pe şosele, chiar dacă vorbim de un drum cu vizibilitate şi de o maşină care nu are o viteză ieşită din comun.

Priviţi cu atenţie ce se întâmplă greşit în următorul film: în primul rând, marcajul rutier este contradictoriu – apare o semnalizare a unei treceri de pietoni care de fapt nu există. În al doilea rând, deşi şoferul vede că pietonii deja s-au angajat într-o traversare riscantă printre maşini, nu reduce deloc viteza, preventiv. În al treilea rând, iar aici chiar nu mai avea ce să facă, un pieton se gândeşte că este mai rapid decât o maşină şi că va avea suficient timp să treacă. Fără să se asigure. Normal, nu este mai rapid decât maşina, iar aceasta îl ia pe sus.

Dinamica unui accident cu pietoni

Rezultatul este dureros – nu ştim dacă cel accidentat a supravieţuit, însă chiar şi în acest caz urmează luni de spitalizare, cu fracturi deschise – de obicei sunt rupte în primul rând fluierele picioarelor, apoi este fisurat bazinul şi nu în ultimul rând – şi cel mai periculos – apare lovitura la cap, care poate fi fatală. În astfel de accidente, capul pietonului se loveşte atât de parbriz sau de rama acestuia, cât şi de pâmânt. Hematoamele care apar pot fi fatale chiar şi la câteva zile după accident.

Trebuie ştiut că reducerea vitezei chiar şi cu 10 km/h (de la 50 la 40, sau de la 40 la 30 km/h) poate duce la o creştere dramatică a şanselor de supravieţuire ale pietonului, dacă nu poate fi evitat chiar impactul. De asemenea, tendinţa multora de a „rezolva” astfel de incidente cu claxonul, în locul apăsării sănătoase a frânei, duce la pierderea unui timp extrem de preţios. Singura reacţie potrivită în aceste momente este frânarea de urgenţă, „la mort”, cu pedala apăsată până la podea cu toată forţa, şi menţinută apăsată astfel pe toată durata frânării. 

Unii au tendinţa de a ridica piciorul de pe pedală atunci când simt ABS-ul că începe să lucreze. Greşit, aceasta nu face decât să mărească distanţa de frânare şi să crească viteza de impact. Aşadar, frânare cu sete şi continuă până la oprirea maşinii – ABS-ul permite şi manevrarea maşinii astfel încât să nu atragi mai multe persoane nevinovate în accident.

Sperăm ca videoclipul de mai jos să fie învăţătură de minte atât pentru pietoni – să nu mai traverseze prin locuri nepermise, sau – chiar dacă sunt pe trecere – în fugă şi fără să se asigure, dar şi pentru şoferi – nu vă costă nimic să reduceţi preventiv viteza imediat ce vedeţi nişte pietoni nedisciplinaţi că aleargă de bezmetici pe şosea. Nu dreptul vostru este important, ci depăşirea unei eventuale probleme fără morţi şi răniţi.

Priviţi şi învăţaţi.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide