Simulatorul de tamponări pe care ar trebui să-l aibă toate şcolile de şoferi. VIDEO

În România, doar câteva dintre şcolile de conducere defensivă (cum ar fi şcoala lui Titi Aur) au un simulator de tamponări. Totuşi, aceasta ar trebui să devină dotare obligatorie la şcolile de şoferi, după cum ne arată un clip din SUA.

Simulatorul de tamponări pe care ar trebui să-l aibă toate şcolile de şoferi. VIDEO Simulatorul de tamponări pe care ar trebui să-l aibă toate şcolile de şoferi. VIDEO

I se spune „Convingătorul”, pentru că este un dispozitiv care convinge lumea să-şi pună centura de siguranţă. Vorbim de o iniţiativă a poliţiei americane din statul Connecticut, care urcă voluntari studenţi într-o sanie metalică, apoi le dă drumul acestora spre un obstacol de care sania se loveşte cu viteza de 8 km/h. Şocul resimţit chiar şi la această viteză mică este suficient pentru a-i convinge pe studenţi să poarte centura de siguranţă la orice viteză.

Normal, în condiţii reale de drum, zonele deformabile ale maşinii sunt capabile să absoarbă mare parte din energia unei tamponări la 8 km/h, astfel încât şocul resimţit de studenţi este similar mai degrabă celui rezultat în urma unei tamponări frontale cu circa 15 km/h. Şi simulatoarele de la noi ajung până la 22 de km/h, la viteze mai mari apărând deja şocuri care pot duce la răniri interne, chiar şi cu centura pusă. Fără a avea pusă centura, riscul de rănire este mult mai mare. La viteze mai mari de 30 de km/h, efectele unui accident frontal pot fi mortale dacă nu porţi centură.

Am dori ca acest tip de dispozitiv să fie prezent în toate şcolile de şoferi din România, care s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie. Poate că, după ce vor resimţi pe pielea lor rezultatele unui impact frontal la viteze mici, şi şoferii din România vor începe să poarte centura...

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.