8 prejudecăţi care arată că nu te pricepi la maşini

Autor: Adrian Mihălţianu 29 apr. 2014 Dosar & Analize

5. Decapotabilă cu plafon textil? Nuuu, doar trăim în România!

Soft top? Dacă-ţi dă foc?

Ultima dată când am verificat, materialul textil din care este fabricat plafonul unor decapotabile nu se afla nici pe lista substanţelor stupefiante, nici pe lista celor care nu pot fi achiziţionate din farmacii fără reţetă. Mai mult, aerul din România nu este încă atât de poluat încăt să degradeze plafonul, plus că animalele de prin oraş preferă să caute mâncare în alte părţi, aşa că probabil singura explicaţie pentru sentimentul de paranoia este posibilitatea ca cineva să taie materialul, din motive de invidie sau nemulţumire. Lucru puţin probabil, chiar dacă trăim în România.

6. Conduci cu ambele mâini pe volan? Eşti un pămpălău panicat.

Ghici cum e corect! La 9 şi la 3, sau la 10 şi la 2?

Oh, veşnica problemă a mâinilor pe volan! O mână pe volan şi una pe geamul deschis nu te vor face niciodată mai special decât ceilalţi şoferi care în prudenţa lor ţin ambele mâini corect pe volan. Atenţie, corect pe volan, pentru că acel „covrig” poate fi ţinut printr-o multitudine de poziţii. Aşadar, scurtă recapitulare – nu eşti şofer mai bun şi nici nu ştii să conduci mai bine dacă ţii o mână pe volan sau cealaltă pe geam, schimbător, cotieră sau pe tetiera scaunului din dreapta, sau pe persoana aşezată pe scaunul din dreapta. Ca să fim siguri că veţi îndrepta această preconcepţie, vă propunem un test. Ce variantă este corectă, din cele de mai sus?

7. Pe vremuri, maşinile erau mai rezistente.

Deformările alea au rostul lor. O maşină care nu se deformează te omoară

Cel mai probabil, această afirmaţie vine din gradul accentuat de deformare al caroseriei maşinilor moderne în caz de impact. Cei care cred că acest lucru scade siguranţa greşesc enorm, pentru că totul ţine de fizică. Caroseriile de care dispun modelele contemporane sunt construite în aşa fel încât să absoarbă cât mai mult din forţele declanşate de un impact. Pentru asta, materialele folosite permit o deformare puternică tocmai pentru a-i proteja pe cei din interior de şocul unei ciocniri cu altă maşină sau cu un stâlp. Aşa că tabla aceea pe care o consideraţi subţire are mai multe şanse să vă salveze viaţa – în combinaţie cu centura de siguranţă, airbag şi alte sisteme adiacente –  decât cea folosită pentru caroserii acum 50 de ani.

8. Femeile nu au ce căuta la volan.

Ce-ai spus?! Ce-ai spus?!

Încheiem lista cu cea mai populară preconcepţie, şi anume aceea că femeile şi volanul sunt ca două linii paralele. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa, fiindcă există doamne de la care mai toţi bărbaţii pot lua lecţii de condus. Unele conduc în competiţii de top (Formula ADAC, NASCAR), altele au făcut istorie în trecut, iar altele fac drifturi şi participă la concursuri europene unde mânuiesc sute de cai putere. Aşadar, cum fiecare sex are reprezentanţii săi mai mult sau mai puţini abili la volan, generalizarea ideii preconcepute că femeile nu fac faţă la volan este o greşeală.

Iată, noi am amintit doar opt prejudecăţi des întâlnite. Aveţi şi voi altele? Să discutăm! 🙂

Pagini: 1 2

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide