Dar dacă City Insurance a fost băgată intenționat în faliment? Schema a fost brevetată în Grecia

Autor: Cristian Agatie 09 sept. 2021 Știri auto
Dar dacă City Insurance a fost băgată intenționat în faliment? Schema a fost brevetată în Grecia

Scandalul acestei săptămâni este așteptata retragere de către ASF a licenței de funcționare a companiei City Insurance, cea mai mare de piața RCA. Este primul pas al unei proceduri care, cel mai probabil, se va solda cu falimentul companiei, așa cum s-a întâmplat acum șase ani cu Astra Asigurări. Informații recente sugerează că City Insurance a fost băgată intenționat în faliment, iar schema a fost brevetată în Grecia în cazul Ethniki Asfalisitiki, cel mai mare asigurator elen.

Toată lumea a fost surprinsă în primăvară să afle că acționarul principal al City Insurance, Vivendi International, a vândut întreaga sa participație (peste 85% din acțiunile City) către un holding olandez – I3CP Holdings BV. Mutarea s-a produs într-un moment în care cea mai mare companie de pe piața asigurărilor RCA (45% cotă de piață) întâmpina dificultăți, având zeci de mii de doare cu probleme la plată, mii de procese pentru întârzieri sau refuzuri de plată și sabia molatecă a ASF deasupra capului pentru refacerea solvabilității companiei.

Compania care a cumpărat pachetul de acțiuni de la Vivendi International a fost prezentată pe site-ul City Insurance ca fiind „un investitor cu sediul în Olanda, axat pe sectorul asigurărilor, reasigurărilor, gestionării activelor și fintech. I3CP gestionează peste 15 miliarde euro și are birouri în Amsterdam și Atena”. Noul acționar principal al City Insurance s-a angajat să dezvolte compania „pe piețe locale și internaționale”.

City Insurance a fost băgată intenționat în faliment? Toți așteaptă decizia ASF

Printre angajamentele neonorate de I3CP Holdings se află majorarea capitalului companiei cu 150 de milioane de euro, condiție impusă de legislația asigurărilor pentru a asigura nivelul de solvabilitate al City Insurance. Termenul până la care trebuia făcut acest lucru a fost 3 septembrie, iar ASF a anunțat oficial că această majorare de capital nu a avut loc. Surse din ASF spun că decizia retragerii licenței de funcționare a City Insurance a fost deja luată, dar va fi anunțată oficial abia după punerea la punct a detaliilor legale – cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare.

Desigur, mulți se întreabă ce e în capul olandezilor de au cumpărat o companie de asigurări pentru a o lăsa ulterior să le scape printre degete. Numai că acest lucru nu este un accident ci, deja, un modus operandi. Cel mai probabil I3CP Holdings va intra la rândul său în faliment în perioada următoare, iar Fondul de Garantare al Asiguraților va rămâne să plătească sute de milioane de euro către clienții păgubiți ai City Insurance. Ca și în cazul falimentului Astra Asigurări, asta va însemna asigurări mai scumpe pentru toți românii, pentru că acest fond de garantare este alimentat cu bani de toate societățile de asigurări de pe piață.

Potrivit Economica, I3CP Holdings apare ca marcă înregistrată a grupului Exin Investment Holding BV. Conglomeratul financiar olandez are sediul la aceeași adresă cu Exin Financial Services Holding BV, compania din spatele unei tranzacții eșuate de preluare a celui mai mare asigurator din Grecia – Ethniki Asfalisitiki, pentru o sumă record, de peste 820 de milioane de dolari. Modul în care a fost ratată această tranzacție în Grecia seamănă izbitor cu ceea ce se întâmplă în prezent cu City Insurance în România.

Carpatica Asig, victimă a aceleiași filiere?

Potrivit aceleiași surse, omul cheie din spatele Exin și I3CP este Matt Fairfield, un american cu afaceri și imagine bune în Grecia. Fairfield ar fi avut inclusiv discuții cu reprezentanți ai ASF, în chestiunea preluării City Insurance, fiind secondat de un cetățean olandez prezent și în discuțiile eșuate privind preluarea Carpatica Asig de către International Insurance Corporation (IIC). Această alăturare ne face să credem că holdingul olandez s-a specializat deja în astfel de tranzacții „eșuate”.

Pe filiera din Grecia, tranzacția dintre Exin Financial Services Holding B.V și National Bank of Greece (a cărei subsidiară este Ethniki) a fost anunțată oficial în iunie 2017, aceasta presupunând preluarea a 75% din acțiuni pentru suma de 819 milioane de dolari. Ulterior, însă, tranzacția a căzut și, la începutul lui 2019, firma olandeză a intrat și în faliment, conform datelor oficiale. Este însă activă o altă societate, cu aproape același nume și cu aceeași adresă ca Exin Financial Services Holding BV.  Este vorba despre Exin Investment Holding B.V, care deține ca nume de marcă sau nume alternativ și I3CP.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide