De ce trebuie să ai anvelope de iarnă în sezonul rece

Autor: Iulian Dnistran 29 nov. 2014 Dosar & Analize
De ce trebuie să ai anvelope de iarnă în sezonul rece

Dacă vine iarna, înseamnă că o să fie frig şi, cel mai probabil, o să ningă. Aşa că ar fi bine să îţi echipezi maşina cu anvelope de iarnă. Astfel, atunci când o să dai de greu o să poţi înainta fără să blochezi drumul, fără să-ţi strici maşina şi fără să răneşti pe cineva.

În cazul în care nu eşti convins încă de utilitatea cauciucurilor de iarnă, iată câteva motive pentru care ar trebui să renunţi la gumele de vară în favoarea celor gândite pentru a face faţă frigului.

1. E ilegal să circuli pe drumuri acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă cu o maşină care nu e echipată cu anvelope care poartă marcajul M+S (sau M.S. sau MS sau M&S). În cazul în care te opreşte Poliţia şi constată că nu ai respectat legea, poţi primi între 9-20 de puncte amendă. Amenda maximă poate ajunge la 2.900 de lei.

2. Aderenţa este mult mai bună. Cauciucurile de iarnă sunt mai moi decât cele de vară şi au fost gândite pentru temperaturi mai mici de 7 grade Celsius. Gândeşte-te aşa: un burete moale şi poros nu e foarte uşor de mutat pe o bucată de asfalt, în vreme ce un burete îngheţat bocnă se comportă ca un puc de hochei. Acum imaginează-ţi că anvelopa e buretele.

3. O anvelopă de iarnă e făcută pentru a se autocurăţa de zăpadă în timpul mersului, în vreme ce o anvelopă de vară e făcută pentru a se autocurăţa de apă.

4. Îţi protejezi gumele de vară şi le prelungeşti viaţa. Dacă ai decis că merită să-ţi cumperi cauciucuri de iarnă, înseamnă că anvelopele de vară stau la păstrare câteva luni în fiecare an, nu?

Cauciucuri de iarnă sau all-season?

E adevărat că anvelopele all-season (sau mixte, cum vrei să le spui) respectă cerinţele legale, şi anume poartă marcajele necesare (M+S, M.S., MS sau M&S). Dar, cu toate acestea, cauciucurile de acest gen sunt bune doar în zonele în care iernile sunt foarte blânde, iar ninsorile sunt aproape inexistente.

Bineînţeles, aşa cum am văzut în anii trecuţi, iernile din România pot deveni chiar violente, aşa că în astfel de condiţii nu prea ai ce să faci cu anvelopele all-season. De fapt, ai mai jos o comparaţie video între o maşină echipată cu roţi de iarnă şi una cu roţi mixte.

Jante de tablă sau din aliaj?

Probabil ai auzit la vulcanizare sfatul de a folosi jante din tablă pentru setul de pneuri de iarnă. Ei bine, trebuie să ştii că e un sfat destul de bun.

Sigur, cumpărarea unui set de jante din tablă măreşte suma totală de plată, dar îţi oferă mai multe avantaje.

Pentru început, jantele din aliaj folosite pentru roţile de vară sunt protejate de sarea şi celelalte substanţe folosite la deszăpezire. Apoi, scapi de grija că angajaţii de la vulcanizare o să-ţi zgârie jantele din aliaj de fiecare dată când îţi schimbi anvelopele. Totodată, jantele de tablă sunt mai uşor de reparat  şi mai ieftine la capitolul întreţinere.

Evident, dacă ţii la aspectul maşinii tale, s-ar putea să nu vrei jante plictisitoare din tablă, dar gândeşte-te că investeşti în protejarea jantelor strălucitoare folosite împreună cu cauciucurile de vară.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide