Regii nonşalanţei: Steve McQueen, James Dean şi Paul Newman

Autor: Adrian Mihălţianu 11 sept. 2014 Dosar & Analize

„Poţi să te trezeşti acum, universul s-a terminat”. Aceasta este doar una dintre replicile rostite de tânărul actor american James Dean în filmul „Rebel Without a Cause” din 1955. Doar că Dean nu s-a mai trezit, iar universul a trebuit să îşi vadă de drumul său.

Mort la doar 24 de ani, actorul american a devenit un sfânt venerat de toţi adolescenţii neînţeleşi ai anilor ’50, cu a sa atitudine nepăsătoare, cu stilul vestimentar dispreţuit până la ultima fibră de către conservatorii din jurul său, dar şi cu iubirea sa pentru femei frumoase şi maşini rapide.

În „Rebel Without a Cause”, filmul care l-a făcut celebru, Dean îşi arată latura competitivă într-o cursă cu maşini

De altfel, rolul său din „Rebel Without a Cause” a pus sub lumina reflectoarelor hollywoodiene o parte din adevărata lui viaţă. Orfan de mamă la vârsta de doar nouă ani şi înconjurat de zvonuri conform cărora pastorul bisericii metodiste care l-a consiliat după moartea mamei sale ar fi avut relaţii sexuale cu el, Dean a căutat alinare în lumea motoarelor şi a vitezei.

Deşi vorbele referitoare la homosexualitate au aruncat o umbră destul de întunecată asupra sa într-o vreme în care negrii americani erau încă obligaţi să călătorească doar pe scaunele din spatele autobuzelor, boemul actor a iubit şi a fost iubit de actriţele-dive ale jumătăţii secolului trecut. Cea mai grăitoare relatare despre viaţa sentimentală a lui Dean a fost făcută chiar de femeia pe care a iubit-o în cel mai pur fel imaginabil – italianca Pier Angeli. Ea povestea că erau ca Romeo şi Julieta – împreună şi inseparabili. Doar că mama tinerei actriţe europene – o italiancă de modă veche – a urât stilul de viaţă al lui Dean, pasiunea sa pentru motociclete şi faptul că nu era catolic. Aşa că, într-o turnură dubioasă de situaţie, Pier Angeli a ajuns să se căsătorească cu solistul Vic Damone.

Cu o lună înainte de accident, tânărul actor se îşi vedea de viaţa de vedetă în cluburile de noapte din Los Angeles

Presa de scandal a vremii a scris că la nunta celor doi, Dean ar fi stat pe motocicleta lui peste drum de localul petreceri, ambalând motorul în semn de mâhnire. Desigur, el a infirmat zvonurile, spunând că nu ar face niciodată ceva atât de „stupid”.

Moartea din 1955, survenită în urma unui accident foarte grav de maşină, l-a făcut pe James Dean un adevărat erou pentru tinerii rebeli de acum jumătate de deceniu şi nu numai. Chiar şi astăzi, există o sumedenie de ghiduri care îţi explică, pas cu pas, cum trebuie să te îmbraci ca să arăţi ca el. Desigur, însă, avem de-a face cu o excepţie colosală de la expresia românească „haina îl face pe om”. Dar Dean nu a fost singurul care să stârnească admiraţia unei naţiuni întregi.

Aceasta este una dintre ultimele fotografii făcute vreodată cu James Dean. Surprinsă de fotograful Sanford Roth cu doar câteva ore înainte de accidentul fatal, poza îi pune în prim plan pe actorul american şi pe mecanicul lui – Rolf Wütherich, care par extrem de relaxaţi înainte de drumul până la un eveniment auto din Salinas, California

Povestea continuă în pagina următoare.

Pagini: 1 2

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide