Studiu: câţi ani ne mai ajunge petrolul

Autor: Oraan Mărculescu 08 iul. 2014 Dosar & Analize

Poate vă mai amintiţi de BP şi de unul dintre cele mai grave dezastre ecologice din istoria omenirii – deversarea în 2010 a circa 100 de milioane de litri de petrol în Golful Mexic, în urma exploziei de pe o platformă petrolieră a British Petroleum.

Ei bine, companiA BP a şters cu buretele această amintire neagră (curăţarea petei de petrol, dar şi a imaginii corporaţiei costând nişte zeci de miliarde de USD…) şi se pregăteşte pentru un viitor în care, aţi ghicit, va extrage şi mai mult petrol.

Bucurie mare pentru petrolheads: mulţi nu vor prinde în viaţa asta finalul erei ”aurului negru”

Conform unui studiu recent, specialiştii BP afirmă că, pe plan mondial, petrolul ne mai ajunge pentru încă o jumătate de secol. Mai exact, pentru 53,3 ani (sună mult mai profesionist când vii cu astfel de date exacte, ”la centimă”, nu-i aşa?!).

Estimările din 2014 sunt mai bune cu 1,1% faţă de cele de anul trecut, durata de 53,3 ani bazându-se pe cifrele de extracţie de acum, raportat la noile zăcăminte descoperite. Cu alte cuvinte, dacă omenirea va continua în acelaşi ritm să utilizeze rezervele de petrol, undeva după anul 2060 acestea se vor termina. În teorie.

Să moară de ciudă ecologiştii şi fanii maşinilor electrice: motoarele pe benzină şi motorină vor mai domina planeta o jumătate de secol

În practică, intervin două mari necunoscute. Prima se referă la estimările ţinând de creşterea progresivă a cererii de petrol pe pieţele în dezvoltare accelerată, unde nu doar vânzările de maşini evoluează galopant, ci şi producţia de bunuri care utilizează petrolul – pentru mai multe detalii, revedeţi teoria Peak Oil.

Pe de altă parte, creşterea alarmantă a nivelului poluării, într-o bună măsură cauzată de activitatea industrială care se bazează pe consumul de produse petroliere, începe să facă din ce în ce mai multe guverne să ia contramăsuri, care să limiteze utilizarea petrolului şi să încurajeze evoluţia tehnologiilor nepoluante.

Nu-i aşa că o imagine vorbeşte cât o mie de cuvinte studii ale petroliştilor?

Oricum, nu ar trebui să ne bucure estimările BP, deoarece să ne bazăm încă o jumătate de secol pe petrol ne duce mai degrabă la scenarii pesimiste în ce priveşte supravieţuirea speciei umane. Optimişti rămân doar afaceriştii din această industrie, care din miliardari devin rapid trilionari…

Voi cum vedeţi estimările BP:

E BINE SAU E RĂU CĂ PETROLUL NE MAI AJUNGE 50 DE ANI?

Sursa: USA Today

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide