TOP 10 cele mai ciudate şi interesante concepte din anii ’80

Autor: Adrian Mihălţianu acum 7 ani Dosar & Analize

5. Ferrari Pinin Concept by Pininfarina (1980)

Acesta este primul Ferrari cu patru uşi din istorie şi are la bază un şasiu de Ferrari 400GT. Prezentat în 1980 la Salonul Auto Torino, conceptul a fost luat în vizor chiar de Enzo Ferrari însuşi, care şi-a dorit o versiune de serie a prototipului. Din fericire (sau din păcate) nu a fost să fie.

4. Mercedes-Benz Auto 2000 Concept (1981)

Unul dintre multele prototipuri futuriste ale anilor ’80, Mercedes-Benz Auto 2000 a avut ca scop testarea tehnologiilor de reducere a consumului de combustibil. Astfel, caroseria avea un coeficient aerodinamic de doar 0,28, ceea ce astăzi pare normal, dar pentru anii ’80 era ceva neobişnuit. Totodată, avea un motor turbodiesel cu şase cilindri, precum şi un sistem de navigaţie prin radio. Cool!

3. Lancia Orca Concept (1982)

Desenat de ItalDesign, conceptul Orca al celor de la Lancia a primit un interior care arată ca un pom de Crăciun. A fost prima maşină cu comenzi pe volan, aşa că inginerii s-au gândit, probabil, că ar fi foarte bine dacă ar pune TOATE comenzile pe volan. N-a fost să fie.

2. Plymouth Voyager III Concept (1989)

Un design interesant pentru anul în care România şi-a schimbat regimul politic, însă aparenţele pot fi înşelătoare. De fapt, prototipul Voyager III nu este o singură maşină, ci sunt două. Permite-mi să explic.

Există o parte frontală de sine stătătoare, care a primit un motor de 1,6 litri şi cinci scaune şi mai există o extensie cu trei locuri şi un alt motor, de 2,2 litri. Aşadar, atunci când cele două bucăţi sunt puse laolaltă, se face o maşină cu două motoare.

1. Porsche Panamericana Concept (1989)

Acesta ar fi trebuit să se transforme într-un Porsche 911 destinat drumurilor desfundate, dar nu a trecut mai departe de faza de concept. Panourile caroseriei erau făcute din fibră de carbon şi plastic, iar dezvoltarea sa a durat doar şase luni. În cele din urmă, prototipul a fost făcut cadou bătrânului Ferry Porsche la aniversarea de 80 de ani, iar acum poate fi văzut la muzeul Porsche.

Tu ce amintiri ai despre conceptele anilor ’80?

Pagini: 1 2Comentarii
Inchide