BMW iX3 este primul SUV electric al mărcii bavareze

Autor: Cristian Agatie 14 iul. 2020 MASINI NOI

BMW iX3, primul SUV electric al mărcii bavareze, este realizat atât de discret încât cu greu ai bănui că este complet diferit de un X3 obișnuit. Modelul electric va intra pe piață în a doua jumătate a acestui an, pentru început în China și ulterior și pe alte piețe.

Intră în Galeria FOTO

Viitorul model electric BMW are la bază arhitectura curentă a lui SUV-ului X3, care devine astfel primul model al mărcii disponibil cu motoarele convenționale – pe benzină și diesel (inclusiv sistem mild hybrid de 48V), sistem plug-in hybrid și tren de rulare full electric.

BMW iX3 marchează debutul celei de-a cincea generații a tehnologiei BMW eDrive, care se va regăsi și sub caroseria modelelor BMW iNEXY și BMW i4. Motorul electric, transmisia și circuitele de putere sunt incluse în același ansamblu. Ingeniozitatea inginerilor BMW a permis eliminarea pământurilor rare din construcția motoarelor electrice. Acest lucru a fost posibil prin folosirea unor electromagneți în locul magneților permanenți.

BMW iX3: Cât de BMW poate fi un model electric?

Densitatea de putere a motorului electric de sub capota lui iX3 este cu 30% superioară celei oferite de alte modele BMW cu propulsie electrică. De asemenea, randamentul motorului electric este de 93%. Puterea generată este de 210 kW (286 CP), cu un cuplu de 400 Nm disponibil pe întreaga plajă de turații, inclusiv la turații înalte.

Motorul electric permite lui iX3 să accelereze de la 0 la 100 km/h în 6,8 secunde, ceea ce-l face comparabil cu versiunea alimentată pe benzină BMW X3 xDrive30i. Viteza maximă este limitată la 180 km/h. Puterea este transmisă roților din spate, ceea ce creează un profil de conducere tipic BMW.

Bateria Li-Ion are o capacitate de 80 kWh, din care 74 kWh sunt utilizați efectiv. Autonomia atinge în aceste condiții circa 459 km în ciclul WLTP. Sistemul de încărcare permite utilizarea stațiior de curent alternativ de până la 11 kW și a celor rapide în curent continuu de până la 150 kW. În acest ultim caz, încărcarea bateriei de la 0 la 80% durează aproximativ 35 de minute. Sistemul permite o încărcare suficientă pentru parcurgerea a circa 100 km în numai 10 minute.

BMW iX3 intră în producție în luna august, după cum au anunțat oficialii producătorului bavarez. Viitorul model electric BMW va fi produs în China, în cadrul joint-venture-ului BMW Brilliance Automotive (BBA).

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide