Când vor deveni mașinile electrice mai accesibile decât cele cu motoare termice

Autor: George Cristea 10 mai 2021 Știri auto

Mașinile electrice au încă prețuri prohibitive pentru majoritatea clienților, în ciuda programelor de stimulare ale guvernelor europene. În acest moment, o mașină cu motor termic încă mai prezintă avantaje economice clare. Dar când vor deveni mașinile electrice mai accesibile decât cele cu motoare termice?

Intră în Galeria FOTO

Printre piedicile în calea adoptării pe scară largă ale modelelor electrice, cea mai importantă rămâne prețul, care este semnificativ mai mare decât în cazul unei mașini similare alimentate cu benzină. Alături de preț, autonomia limitată, infrastructura insuficient dezvoltată și timpii mari de încărcare cântăresc greu pentru cei care sunt în căutarea unei mașini noi. Totuși, bariera prețului de achiziția va dispărea în curând, dacă este să dăm crezare unui studiu Bloomberg.

Mașinile electrice vor fi mai ieftine față de cele pe combustibil fosil în întreaga Europă în cel mult șase ani și ar putea reprezenta 100% din vânzările de mașini noi până în 2035, este concluzia unui studiu publicat luni de Bloomberg New Energy Finance (NEF).

Mașinile electrice, mai accesibile decât cele cu motoare termice. Cum este posibil?

Potrivit studiului , mașinile electrice de dimensiuni medii şi vehiculele sport vor fi la fel de ieftine de fabricat ca vehiculele cu combustie internă începând cu 2026. Mașinile mici vor avea un cost egal sau mai mic față de cele cu combustibil fosil din 2027, potrivit studiului, care a fost comandat de Transport and Environment (T&E), relatează France24. Autoutilitarele electrice ușoare vor fi mai puțin costisitoare decât modelele diesel din 2025, iar autoutilitarele grele din 2026.

„Vehiculele electrice vor fi o realitate pentru toți cumpărătorii noi în termen de șase ani. Vor fi mai ieftine decât motoarele cu ardere pentru toată lumea, de la bărbatul cu o dubă din Berlin până la familia care locuiește în mediul rural din România”, a declarat Julia Poliscanova, director la Transport and Environment, într-un comunicat.

O scădere a costului bateriilor și utilizarea liniilor de producție dedicate vor face automobile electrice mai ieftine de cumpărat. O mașină electrică, care a costat aproape 40.000 de euro înainte de impozitare în 2020, este de așteptat să se vândă la același preț ca un model cu motor termic – aproximativ 20.000 de euro – în 2026, a arătat studiul.

Mașinile electrice vor reprezenta 50% din vânzările noi până în 2030 și 85% până în 2035 dacă politicile rămân aceleași. Dar acestea ar putea atinge 100% până în 2035 „dacă UE va crește limita de CO2 a vehiculelor și va extinde politicile pentru stimularea pieței”, se mai precizează în studiu.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide