Cât de fiabile sunt, de fapt, bateriile mașinilor electrice – VIDEO

Autor: George Cristea 18 iul. 2020 Știri auto

Bateriile Li-Ion nu inspiră foarte multă încredere celor care doresc să-și schimbe mașina cu una nepoluantă. Este o percepție alimentată de experiențele avute cu bateriile de telefon și cele de laptop, care-și pierd rapid capacitatea, uneori chiar și mai repede de un an. Totuși, în cazul mașinilor electrice, lucrurile stau diferit. Cât de fiabile sunt, de fapt, bateriile mașinilor electrice?

Intră în Galeria FOTO

Ca orice baterie Li-Ion, și cele care alimentează motoarele mașinilor electrice își pierd din capacitate pe măsură ce trece timpul, indiferent cât sunt de atent utilizate. Avansul tehnologic face însă ca această pierdere a capacității să fie una mult mai redusă decât în cazul telefoanelor mobile și laptopurilor.Principalii factori care afectează viața bateriilor sunt felul în care sunt încărcate, felul în care sunt descărcate și, desigur, numărul de cicluri complete de încărcare-descărcare.

Cât de fiabile sunt bateriile Li-Ion ale mașinilor electrice?

Nu este deloc neobișnuit ca o mașină electrică să aibă un rulaj de peste 200.000 de kilometri și o degradare a capacității bateriei mai mică de 10%. Sunt mașini folosite pentru taximetrie sau ride sharing care au parcurs peste 300.000 km și încă au o capacitate rezonabilă a bateriilor.

Una dintre metodele folosite de producători pentru a prelungi durata de viață a bateriilor este folosirea unei capacități mai mici decât cea proiectată a bateriei. În felul acesta o baterie descărcată (0%) va mai avea probabil 10% capacitate reală rămasă. Similar, o baterie încărcată 100% va fi, în mod real, încărcată în apropierea valorii de 90%. În felul acesta bateria nu se va descărca la valori periculoase și nici nu va fi întotdeauna încărcată full, ceea ce reduce rapid capacitatea bateriilor Li-Ion. Așa este posibil, spre exemplu, ca Tesla să ofere creșteri de autonomie printr-un simplu update software, doar prin modificarea acestor praguri.

Dacă ai o mașină electrică și ești preocupat de durata de viață a bateriei, nu strică să citești sfaturile noastre pentru prelungirea duratei de viață a bateriilor Li-Ion. Cu puțin noroc, în câțiva ani, acestea vor deveni irelevante, pentru că fiabilitatea bateriilor va depăși cu mult durata normală de viață a mașinii.

sursa: ThEVox Network

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide