5 sfaturi pentru a prelungi viața bateriilor mașinilor electrice

Autor: ProMotor 14 apr. 2020 Știri auto

Ca și în cazul telefoanelor, bateriile Li-Ion de pe mașini au o durată de viață limitată, iar stilul de conducere sau obiceiurile de încărcare au o influență semnificativă asupra duratei de viață a bateriilor. Hyundai a oferit 5 sfaturi pentru a prelungi viața bateriilor mașinilor electrice, valabile și pentru modelele hibride cu încărcare la priză.

Intră în Galeria FOTO

Ca regulă de bază, nu este recomandată expunerea bateriei la scenarii de utilizare extreme. Asta înseamnă limitarea perioadelor în care bateria este foarte descărcată sau foarte încărcată, în care curentul de încărcare sau descărcare este prea mare (accelerații puternice prelungite sau încărcare rapidă) sau în care temperaturile exterioare ating valori extreme.

Sfatul 1: Evitați descărcarea bateriei la niveluri foarte joase

Ca regulă de aur, evitați descărcarea bateriei sub 20% pe cât posibil, iar dacă nu este posibil, faceți acest lucru cât mai rar. Cu alte cuvinte, nu folosiți întreaga autonomie a bateriei dacă nu este neapărat necesar. În mod evident, aici sunt avantajate mașinile cu o capacitate mare a bateriei, care asigură o autonomie mai mare fără a necesita o descărcare profundă.

Sfatul 2: Încărcați frecvent bateria

Păstrarea bateriei mașinii pentru perioade mari într-o stare de semi-descărcare nu este recomandată, astfel că unii producători recomandă încărcarea frecventă a bateriei, la finalul fiecărei zile.

Sfatul 3: Fără accelerații puternice frecvente

Acest sfat este valabil pentru orice automobil, fie că este cu propulsie electrică sau termică. În cazul mașinilor electrice, o accelerație puternică duce nu doar la curenți de descărcare mari, ci și la o creștere a temperaturii bateriei, ceea ce poate afecta durabilitatea acesteia.

Sfatul 4: Dacă mașina stă mai mult timp în parcare, alegeți un loc la umbră

Este un sfat util în perioada verii, motivul fiind același ca mai sus: evitarea încălzirii bateriei. Căldura este unul dintre dușmanii principali ai bateriilor Li-Ion. Pe timp de iarnă, desigur, se recomandă exact opusul sau, li mai bine, preîncălzirea mașinii în timp ce este conectată la o priză de curent.

Sfatul 5: Reduceți limita de încărcare

Unele modele electrice permit limitarea stării de încărcare a bateriei la o valoare prestabilită. În acest fel, se poate limita încărcarea la 80% din capacitatea bateriei pentru a proteja bateria, atunci când nu este nevoie de întreaga ei capacitate.

sursa: InsideEVs.com

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide