Cât de repede se degradează în timp bateriile mașinilor electrice

Autor: George Cristea 26 oct. 2020 Știri auto

Dacă ești curios să afli cât de repede se degradează în timp bateriile mașinilor electrice, un studiu desfășurat în Marea Britanie oferă un răspuns, sperăm noi, satisfăcător.

Intră în Galeria FOTO

Durata de viață a bateriei reprezintă una dintre principalele preocupări ale celor care intenționează să cumpere o mașină electrică. Asta deoarece degradarea în timp a bateriilor Li-Ion este o problemă recunoscută, iar scăderea capacității acestora înseamnă o reducere corespunzătoare a distanței parcurse cu un plin de baterie.

Britanicii de la Which? au realizat un sondaj la care au participat peste 1.000 de posesori de mașini electrice. Scopul a fost să afle de la aceștia cât de repede se degradează în timp bateriile mașinilor electrice, în condiții de utilizare reală. De fapt, este mai mult decât un sondaj, pentru că mașinile acestora au fost verificate într-un laborator specializat.

Cât de repede se degradează bateriile mașinilor electrice

Vestea proastă este că bateriile mașinilor electrice se degradează în timp, un fenomen tipic pentru pilele Li-Ion și, în general, pentru orice lucru sau ființă de pe Terra. Vestea bună este că bateriile mașinilor electrice sunt mult mai durabile decât suratele lor montate în laptopuri și telefoane mobile.

Potrivit studiului realizat de publicația britanică, mașinile electrice nu înregistrează o degradare a bateriilor Li-Ion mai mare de 2-3% în primii trei ani de viață. În cazul mașinilor mai vechi, de până la 6 ani, capacitatea bateriei se degradează, dar chiar și după șase ani bateriile păstrează o capacitate medie de 92%.

Valoarea medie a autonomiei specificate în cazul mașinilor testate de cei de la Which? a fost de circa 300 de kilometri. Potrivit studiului, după șase ani de utilizare, mașinile aflate în prezent pe piață încă mai pot parcurge 280 km cu un plin de baterie.

Cât de probabil este ca o mașină electrică să aibă nevoie de o baterie nouă

Înlocuirea bateriei Li-Ion la o mașină electrică este un coșmar pentru proprietar, din cauza costurilor enorme. Putem spune că prețul bateriei Li-Ion poate reprezenta peste 25% din prețul mașinii, mai mult decât ar reprezenta înlocuirea întregului motor în cazul unei mașini convenționale.

Din fericire, studiul desfășurat de Which? a arătat că astfel de cazuri, în care bateria unei mașini electrice, necesită înlocuire, sunt extrem de rare. Din cei 1.016 de posesori de mașini electrice chestionați, numai 3% au avut nevoie de o înlocuire a bateriei.

În mod paradoxal, defectarea bateriei astfel încât aceasta să necesite o înlocuire este o problemă mai frecventă în cazul mașinilor mai grele, așa cum sunt SUV-urile. Practic, 12% dintre posesorii de SUV-uri chestionați de Which? au schimbat bateria mașinii. În cazul mașinilor mai mici a fost înregistrat un singur caz, chiar dacă posesorii acestora au reprezentat mai mult de o treime dintre cei 1.016 chestionați.

Dacă încă mai ai dubii în privința durabilității bateriilor mașinilor electrice, am pregătit un pachet de sfaturi care te vor ajuta să prelungești viața bateriilor Li-Ion.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide