General Motors anunță Ultium, o nouă tehnologie pentru bateriile auto

Autor: ProMotor 05 mart. 2020 Știri auto

General Motors anunță Ultium, o nouă tehnologie pentru baterii care permite reducerea costurilor și creșterea densității de energie la niveluri impresionante. Bateriile Ultium vor costa mai puțin de 100 de dolari pentru 1 kWh și vor permite autonomii ale mașinilor de peste 640 de kilometri la o încărcare completă. Asta înseamnă cu cel puțin 50% mai mult decât autonomia actuală, de 400 km, a lui Chevrolet Volt.

Intră în Galeria FOTO

General Motors va investi 20 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea de mașini cu propulsie electrică și vehicule autonome în următorii cinci ani. Gigantul american se așteaptă ca prețul bateriilor să scadă suficient de mult astfel încât mașinile electrice să aibă un preț apropiat de cel al mașinilor cu motoare termice.

Primul model care va beneficia de noua tehnologie Ultium pentru baterii va fi GMC Hummer EV, care va intra în producție anul viitor, în toamnă. GM a mai anunțat alte zece modele care vor folosi baterii Ultium, printre care un SUV Hummer, un SUV Chevrolet, un crossover și un SUV Buick, precum și trei modele Cadillac.

Bateriile Ultium dezvoltate de General Motors sunt unice în industria auto prin faptul că nu folosesc pile rotunde, ca în cazul celorlalți producători, ci pachete plate care pot fi combinate atât pe orizontală, cât și pe verticală în interiorul compartimentului de baterii. Asta permite o densitate energetică mare, precum și mai multă libertate pentru ingineri în ceea ce privește layout-ul compartimentului de baterii.

Potrivit GM, compania americană va produce bateriile Ultium într-o gamă de capacități de la 50 kWh la 200 kWh, în pachete care furnizează o tensiune de 400 de volți (în cazul modelelor pentru pasageri și pick-up-uri ușoare) sau 800 de volți (în cazul modelelor heavy duty). De asemenea, vehiculele care folosesc tehnologia Ultium vor dispune de capabilități fastcharging, la puteri de până la 200 kW (pachetele de 400 de volți), respectiv 350 kW (în cazul bateriilor la 800 de volți).

GM este partener cu LG Chem în cadrul unui joint-venture de 2,3 miliarde de dolari în Ohio și ar putea să licențieze această tehnologie și altor producători interesați. Uzina din Ohio are o capacitate anuală de 30 GWh, fiind astfel una dintre cele mai mari din lume.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide